Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kahverengi bale ayakkabıları, beyazlarından 200 yıl sonra piyasaya çıktı

Bale dansçılarının özel dans ayakkabıları, ciltlerine uygun renkte tasarlandığı için renkleri genellikle beyazdır. Bugüne kadar kahverengi bale ayakkabılarının üretilmemesinin nedeniyse siyahilerin baledeki görünürlüğünün az olması.

Kariyerinin uzun bir bölümde balerin Cira Robinson, pek çok diğer siyahi balerin gibi dans performanslarından önce hep bir ritüel gerçekleştirdi: dans ayakkabılarını tenine uygun bir renge boyamak.

Robinson bale ayakkabılarını ilk kez 2001 yılında, 15 yaşında Harlem Dans Tiyatrosu’nun yaz programında boyadı. Tiyatro, Robinson’un ayakkabılarının geleneksel pembe renklerinde değil kahverengi olmasını istiyordu. Robinson ten rengine uygun bir ayakkabı satın almak için uğraştıysa da hiçbir mağazada kendisine uygun renkte bir ayakkabı bulamadı. Son çare olarak ayakkabılarını sprey boyayla kendisi boyadı.

 

Cira Robinson gibi siyahi balerinlerin -ve daha çok kadınların- yaşadığı bu sıkıntı, siyahi balerinlerin bale dünyasında hâlâ bir azınlık olduğunu gösteriyor. Yine de bazı profesyonel dans grupları çeşitliliği artırmak ve bilinç seviyesini yükseltmek için siyahi balerinlerin performanslarını kıymetli buluyor.

Kahverengi bale ayakkabıların zor bulunması, bale dünyasındaki çeşitliliğin ne kadar az olduğunu hatırlatan tek gösterge değil. Eylül ayında, İngiliz Milli Balesi’nde çalışan ilk sanatçı olan Precious Adams “pembe taytlarla” alakalı bir tartışma başlattı. Adams verdiği bir röportajda; “İnsanların baleyle alakalı çok güçlü geleneksel fikirleri var. Tütünün altına kahverengi bir tayt giydiğimde bunun bir şekilde ‘yanlış’ olduğunu düşünüyorlar” dedi.

Harlem Dans Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni Virginia Johnson da verdiği bir röportajda; “Bu sadece bir ayakkabı mevzusu değil. Bu, baleye kimin ait olduğu, kimin olmadığıyla alakalı bir tartışma” diye konuştu.

Dans tarihçisi ve Royal Bale Okulu koleksiyonları küratörü Anna Meadmore ise bale ayakkabılarını ilk kez 1820’li yıllarda üretildiğini hatırlatarak “Bu ayakkabıların uç kısmında kadın balerinlerin ayaklarının üzerinde durabilmeleri için sert bir nokta bulunur” dedi.

Bale ayakkabıları genellikle dansçılara özel tasarlanır. Ten rengi fark etmeksizin pek çok dansçı ayakkabısını özelleştirmeyi, kendisine ait bir hale getirmeyi sever. Bu sebeple pek çok balerin ya da balet, kendileri de ayakkabıları üzerinde değişiklikler yapabilir. Fakat ten rengine uyumlu olması için ayakkabı boyamak; bir ayakkabıyı dansçının kendisi için daha sevilebilir, sahiplenilebilir hale getirmesinden farklı.

Baletlerse genellikle bale ayakkabısı giymiyor. Giymek isterlerse, onlar da ayakkabılarını ten renkleriyle uyumlu bir renge boyamak zorundalar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.