Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’den Hudeyde’de hastanelerin yakınındaki çatışmaların yıkıcı etkileri olabileceği uyarısı

Birleşmiş Milletler, Yemen’de ABD’nin ateşkes çağrısını takiben, çatışmaların hastanelerin yakınına kadar gelmesinin açlığın pençesindeki çok sayıda çocuk üzerinde yıkıcı etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

The Guardian’da yer alan haberde, çatışmaların Hudeyde’de hastanelerin olduğu bölgenin etrafında yoğunlaşıyor olmasının özellikle çocukların hastaneye ulaşımını ve tedavi görmelerini zorlaştırdığı bilgisine yer veriliyor. UNICEF yetkilisi Henrietta Fore, yaptığı açıklamada “Yoğun çatışmalar, yakın ölüm riski altındaki 59 çocuğun bulunduğu Al Thawra hastanesine tehlikeli bir biçimde yakınlaştı” dedi.

UPI’de yer alan haberde ise Fore, Yemen’deki eksik beslenme nedeniyle hastalanmış yaklaşık 400 bin çocuğun yüzde 40’ının Hudeyde ve çevresinde bulunduğunu belirtti.

Yemen’in başkenti Sana’dan bildiren UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü Geert Cappelaere de, “Açık bir biçimde önümüzdeki 30 gün içerisinde girilecek bir süreçte anlaşma çağrıları yapılsa da şu anda savaşın tarafları çatışmanın dozunu artırmış durumda. Bunun da çocuklar üzerinde oldukça yıkıcı etkileri olabilir” diye konuştu.

Hudeyde’de çatışmaların yoğunlaşması bölgeye insani yardımın dağılmasının önünde blokaj oluşturuyor ve Cappelaere, bu durumdan çatışmanın taraflarının hepsinin sorumlu olduğunu belirtiyor.

Haberde belirtildiği üzere, aktif çatışma Hudeyde’de zaten kısıtlı sayıda olan hastanelerin bulunduğu bölgeye birkaç yüz metre ötede gerçekleşiyor. Ailelerin çatışmalar sebebiyle hastanelere ulaşamadıkları için gerekli sağlık hizmetini alamadıkları ifade ediliyor. Hudeyde kolera ve akut ishal hastalıklarının vurduğu, hâlihazırda da Yemen’in özellikle çocuklar için yaşanması en zor yerlerinden.

UNICEF’in açıkladığı son rakamlara göre, Yemen’de eksik beslenmeden muzdarip 1.8 milyon çocuk bulunuyor. Çocuklar arasında yaklaşık 400 bin şiddetli akut eksik beslenme vakası var. Hudeyde ve çevresinde de her 10 kişiden dördü benzer bir durumda.

Hudeyde ve çevresinde çatışmaların yoğunlaşması yalnızca bu bölgeyi değil, ülkeye yiyecek, benzin ve tıbbi ihtiyaçların Hudeyde limanı üzerinden dağılması sebebiyle bütün ülkeyi ciddi bir biçimde tehdit ediyor. Yardım dernekleri de şimdiye kadar yaşanmamış bir kıtlık dalgasının gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.