Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devletin uyuşturucuya kaşı yürüttüğü acımasız savaşa direnen bir Filipinli avukat daha öldürüldü

Filipinler’de Rodrigo Duterte devlet başkanlığı görevine geldiğinden beri 34 avukat öldürüldü. Son kurban, Duterte’nin uyuşturucuyla savaşından zarar gören fakir ailelere ücretsiz hizmet veren avukatlardan Benjamin Ramos oldu.

New York Times’ın haberinden alıntıdır.

Filipinli Avukatlar Grubu’nun kurucularından 56 yaşındaki avukat Benjamin Ramos, geçen salı akşamı ofisinden çıkarken silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Ramos, Duterte göreve geldiğinden beri öldürülen 34. avukat. Ramos’un parçası olduğu gruplardan Ulusal Halk Avukatları Birliği, Duterte’nin uyuşturucu savaşından zarar gören fakir ailelere ücretsiz hizmet veriyordu.

Ulusal Halk Avukatları Birliği lideri Edre Olalia meslektaşının ölümü üzerine “Beraber çalıştığımız arkadaşımızın böyle soğukkanlı bir şekilde öldürülmesi bizi şoka uğrattı. Kızgın ve harap bir haldeyiz. Rahatsız ediliyoruz fakat boyun eğmiyoruz. Bu zamanlar tehlikeli zamanlar” diye konuştu.

Polisten gelen raporlara göre Ramos, şehir merkezinde bulunan ofisinin önünde iş çıkışı motorlu adamlar tarafından öldürüldü. Avukat hastaneye yetiştirildiğinde çoktan hayatını kaybetmişti.

Meslektaşları Ramos’u, işine tutkuyla bağlı, çevreci ve aktivist olarak tanımladı. Ulusal Halk Avukatları Birliği avukatları yaptıkları açıklamada, Ramos’un yerel polisi ve askeri kızdırmış olduğundan bahsetti. İddialara göre Ramos’un fotoğrafları yeraltı komünist gruplarıyla bağlantılı olabileceği şüphesi gerekçesiyle yerel polisin elinde tutuluyordu.

Duterte’den polise “Vurun” talimatı

Ağustos 2017’de yaptığı bir konuşmada ulusal polise seslenen Duterte, kendisinin “bağımlılar ve satıcılar” olarak isimlendirdiği yüzlerce ölümle ilgili avukat sorgularından yılgınlığa düşülmemesi gerektiğini söylemişti. Duterte avukatları kastederek polise “Eğer yasalara engel teşkil ediyorlarsa onları vurun” talimatı vermişti.

Kariyerine savcı olarak başlayan Ramos, uyuşturucu satıcılarını korudukları iddia edilen yargıç ve polislerin de içinde oldu bir listeyi sürekli gündemde tutuyordu. Ramos elindeki bu listenin tam olarak ona nereden geldiğini açıklamazken listede ismi geçtiği bilinen üç kişi daha önce infaz edilmişti.

Ulusal Halk Avukatları Birliği’nden başka avukatların da ölüm tehditleri aldığını, polis ve asker tarafından yaftalandığını belirten Olalia, Ramos’un ölümünün çalışmalarını durdurmayacağını belirterek “Savunmasızları savunmaya devam edeceğiz. Başka yolu yok” diye konuştu.

İnsan Hakları İzleme Grubu da, Ramos’un ölümünün Duterte’nin uyuşturucu savaşının ne kadar adaletsiz olduğunun bir kanıtı olduğunu söyledi. Grup yaptığı açıklamada “Bu, Filipinler’deki insan hakları hareketine bir darbedir. Filipinler’de saldırıya uğrayan pek çok avukat ve Ramos’un cinayetiyle ilgili soruşturma talep ediyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.