Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemal Kaşıkçı’yı öldüren ekibin, Kaşıkçı gelmeden önce aralarında yaptıkları konuşmalar ses kaydında ortaya çıktı

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi ekibin, Kaşıkçı gelmeden önce yaptıkları konuşma, ses kaydında ortaya çıktı. Üst düzey bir Türk yetkilinin ABD merkezli ABC News’a aktardığına göre, gazeteciyi ortadan kaldırmak için İstanbul’a gönderildikleri iddia edilen kişiler, Kaşıkçı Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na gelmeden hemen önce suikast planını aralarında tartıştı. Yetkilinin söylediğine göre, Türk polisinin soruşturma için kullandığı 15 dakikalık ses kaydında, suikast ekibi Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa gelmesinden sadece 15 dakika önce kurbanlarına nasıl saldıracaklarına ve onu nasıl öldüreceklerine dair ayrıntıları konuştu.

Bahsedilen ses kaydı, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın hatalı bir plan yüzünden öldürüldüğü yönündeki iddialarını çürütüyor. Geçen perşembe günü Suudi yetkililer yeni bir açıklama yaparak, Kaşıkçı’nın ekip tarafından anlık bir kararla öldürüldüğünü söylemiş, Suudi Dışişleri Bakanı ise “Bazen hatalar olur” demişti.

Başkonsolosluğun içinden alınmış ses kaydının yanı sıra, Türk yetkilinin ABC News’a söylediğine göre, Türkiye’nin Kaşıkçı’nın cansız bedeninin götürüldüğünü iddia ettiği yerden alınmış bir ses kaydı daha var. Türk yetkili, bu kayıttaki konuşmaların Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğüne ve taşındığına ışık tuttuğunu söyledi.

Başka bir ses kaydının varlığı ilk olarak Hürriyet gazetesi tarafından haberleştirildi. Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa gelişinden dakikalar önce Suudi ekibin konuşmalarına dair ayrıntılara yer verilen haberde, Türkiye’nin elinde Kaşıkçı öldürüldükten sonra Suudi ekibin yaptığı uluslararası telefon konuşmalarının kayıtlarının da bulunduğu iddia edildi. ABC News’a konuşan bir başka Türk yetkili, Hürriyet’in haberini doğruladı.

Üst düzey Türk yetkilinin aktardığına göre, kayıtlarda ortaya çıkan bilgiler ışığında polis, suikastin Suudi Arabistan’da planlandığını düşünüyor.

Türkiye tarafından daha önce yapılan açıklamada, ses kaydının ABD ve Suudi Arabistan dahil birkaç ülkeyle paylaşıldığı söylenmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ses kayıtlarını Suudi Arabistan’a, ABD’ye, Almanlara, Fransızlara, İngilizlere; hepsine verdik” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.