Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edildi

Fransa’da birçok sendikanın çağrısıyla düzenlenen gösteriler, hükümetin akaryakıta ek vergi koyması ile başladı ve hızlıca tüm ülkeye yayıldı. Cumartesi günü, Fransa’nın şehir ve kasabalarında yaklaşık 300 bin kadar protestocu, Macron ve hükümetini düşen alım gücü ve akaryakıt zamları nedeniyle protesto etti.
‘Sarı yelekliler’in protestoları tüm Fransa’ya yayıldı
 
Gösteriler blocage17novembre.com (17 Kasım’da yolları kapatıyoruz) web sitesinden örgütleniyor. Web sitesinde, ulusal boyutta tüm protestoculara harita üzerinden bloke edilecek 2 bin nokta işaret ediliyor. Eylemciler, ülke genelinde yüzlerce cadde ve yollarda blokaj eylemi düzenledi. Ayrıca, gösterilerin 17 Kasım tarihi ile sınırlı kalmayacağı ve tüm haftaya yayılacağı açıklandı.
Bazı büyük şehirlerde protestocular ile emniyet güçleri arasında gerginlik çıkınca, polis biber gazı ve cop kullanarak müdahale etti.
İçişleri Bakanı Christophe Castaner, olaylarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 106 kişinin yaralandığını ve 38 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Macron’un popülaritesi istikrarlı bir şekilde düşüyor
Öte yandan, Elysee Sarayı’nın çevresinde toplanan yaklaşık 1200 kişi, “Macron istifa” sloganı attı. Çok sayıda muhalif milletvekili de göstericilere destek verdi. 
Fransa’da son dönemde hükümetin reform politikalarına karşı grev ve gösteriler arttı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron protestolar karşısında sessiz kalmayı tercih ediyor. Pazar günü Besançon şehrinde bir müze açılışına katılan Macron protestolarla ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.