Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Senato’nun önemli bürokratlarından Benoît Quennedey , Kuzey Kore için casusluk yaptığı şüphesiyle geçici olarak görevden alındı

Fransız Senatosu’nun üst düzey yöneticilerinden Benoît Quennedey, istihbarat servisi tarafından Kuzey Kore hesabına çalıştığı şüphesiyle sorguya çekildi ve 27 Kasım’da geçici olarak görevlerinin sonlandırıldığı açıklandı.

Yargı teşkilatından bir kaynak, Quennedey’in Paris savcılığının mart ayından bu yana yürüttüğü bir soruşturma kapsamında “yabancı bir ülkeye ulusun temel çıkarlarını tehdit edebilecek nitelikteki bilgileri topladığı ve teslim ettiği” suçlamasıyla gözaltına alındığını bildirdi.

Soruşturmaya yakın bir kaynağın aktardığına göre, İç Güvenlik Teşkilatı’nın Levallois-Perret’deki genel merkezinde gözaltında tutulan Quennedey’in istihbarat servisince yapılan sorgusunda gizli bilgileri gerçekten Pyongyang’a verip vermediği araştırılıyor.

Fransız Le Monde gazetesinde çıkan bir habere göre, soruşturma halen doğrulama aşamasında. Soruşturmada, Quennedey’in “kırmızı çizgi”yi aşıp aşmadığı veya Kuzey Kore rejimiyle ilişkisinin sempati düzeyinde kalıp kalmadığı sorularının üzerinde duruluyor.

Senato’nun resmi sitesine göre parlamentonun idari ve mali işleriyle ilgili görevleri bulunan Quennedey’in evi de istihbarat çalışanları tarafından arandı.

2005’ten bu yana Kuzey Kore’ye birçok seyahat gerçekleştirdi

Eski bir ENA (Ulusal İdare Okulu) mezununun aktardığına göre Quennedey, Fransız-Kore Dostluk Kurumu Başkanı olarak 2005’ten bu yana Kuzey Kore’yi birçok kez ziyaret etti. 2013’te ise Pyongyang rejiminin ekonomisi üzerine, “Kuzey Kore Ekonomisi, Yeni Bir Asya Ejderinin Doğuşu” adlı makalesini yayımladı.

Kim-Jong Un tarafından demir bir yumrukla yönetilen Kuzey Kore, nükleer programı nedeniyle yıllardır Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlarla boğuşuyor. Russia Today France’da ağustos ayında bir yayına katılan Quennedey, ABD ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin normalleşmesini olumlu karşıladığını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.