Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’nin tercüme uygulaması iFlytek, siyasi konularda çeviri yapmıyor, sansür uyguluyor

Çin’de üretilen, ses tanıma özelliği olan ve çeviri hizmeti veren yapay zekâ iFlytek, politik olarak hassas terimleri çevirmiyor, sansürlüyor. Uygulamadan ‘Tayvan’ın bağımsızlığı’nı çevirmesini istediğinizde, çeviri olarak çıkan sonuç ‘Tayvan’ olarak düzeltiliyor.

iFlytek’in çeviri uygulamasında politik açıdan hassas öğelerin sansürlenmesi, platform sahiplerinin Çin hükümetinin çevrimiçi içerik üzerinde kurduğu yoğun baskıyla karşı karşıya kaldıklarını gösterdi.

Dünyanın, interneti en çok kullanan ve akıllı telefon sahipliğinin en yoğun olduğu ülkesi Çin’de;  medyada, mesajlaşmada ve sosyal ağlarda, özellikle hükümeti eleştiren ya da Komünist Parti’nin ideolojisine karşı çıkan terimler, ifadeler ve sözcükler sansürleniyor.

Bir iFlytek çalışanı, yapılan her ses sorgusunun iFlyTek’in sunucularına bir MP3 dosyası olarak gönderildiğini ve sunucuların çeviriden önce her kaydı işlediğini söyledi.

Çin’deki dijital çeviri hizmetlerinde, siyasi açıdan hassas ifadelerin engellenmesiyle ilgili bir hükümet düzenlemesi yok.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.