Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısırlı aktris ödül gecesinde giydiği transparan kıyafet nedeniyle hapis cezasıyla karşı karşıya

Mısırlı aktris Ranya Yusuf, Kahire Uluslararası Film Festivali’nde giydiği kıyafetten dolayı, “ahlaksızlığa teşvik” suçlamasıyla üç Mısırlı avukat tarafından mahkemeye verildi. Ocak ayında hâkim karşısına çıkacak olan 40 yaşındaki Yusuf, suçlu bulunması halinde 5 yıl hapis cezası alabilir.
New York Times’ın yorumuna göre, Abdül Fettah el Sisi yönetimindeki Mısır’da bu, ünlüleri hedef alan soruşturma zincirinin son halkası. Ancak çoğunlukla rejimi savunan avukatların polise giderek bizzat şikayetçi olduğu davalar genelde sonuçsuz kalıyor. Nil’den gelen suyun kalitesizliğiyle ilgili yapmış olduğu bir şakası dolayısıyla 6 ay hapis cezasına mahkûm edilen ancak temyize giderek cezadan kurtulan pop şarkıcısı Abdül Vahab bu örneklerden biriydi. Yine de istisnalar yok değil.
Bununla birlikte gazetenin yorumuna göre bu gibi soruşturmalar Mısır’da ifade özgürlüğü üzerindeki soru işaretlerini artırıyor. Gazete ayrıca, çektiği bir videoda müstehcen hareketler yapan bir pop şarkıcısının ve umumi alanda cinsel tacize uğramakla ilgili Facebook üzerinden canlı yayın yapan bir insan hakları aktivistinin hapiste bulunduğuna dikkat çekiyor.
Ranya Yusuf’un festivalde giydiği, özellikle bacakları açıkta bırakan yarı transparan elbiseyle ilgili olarak Twitter’da hoşnutsuz yorumlar göze çarpıyor. Sisi’nin medya üzerindeki denetimi de buna eklendiğinde Yusuf’un kendini özür dilemek zorunda hissetmesi şaşırtıcı değil: “Böyle bir tepki almayı beklemiyordum, eğer bilseydim bu elbiseyi giymezdim.”
Yusuf hakkında şikayette bulunan üç avukattan biri olan Samir Sabri’nin son 40 yıl içinde, aralarında aktörlerin, politikacıların, rahiplerin ve dansözlerin de olduğu kişilere buna benzer 2.700’ün üzerinde dava açtığı biliniyor. Sabri, ayrıca Müslüman Kardeşler de dahil olmak üzere, Sisi’nin muhaliflerine de davalar açıyor.
Sisi döneminin alametifarikası olan işgüzar hukukçuların soruşturmaları, başta eşcinsel topluluklar olmak üzere azınlıklar üzerinde baskıyı artırıyor. Öte yandan, muhaliflerin dosyaları yıllarca sürüncemede kalırken, ünlüler hakkında açılan soruşturmalar söz konusu olduğunda hukuki süreç görece hızlı işliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.