Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018 Arctic Report Card: Arktik’teki ısınma, buzulları eritiyor

Arktik’te yaşanan kalıcı ısınmanın etkileri yayılmaya devam ediyor. Arktik atmosferinin ve okyanusunun ısınmaya devam etmesi, beklenmedik şekillerde çevresel sistemde geniş çaplı bir değişime yol açıyor. The New York Times’in haberine göre Salı günü bilim insanları, Kuzey Kutbu’nda devam eden ısınmanın, bölgeyi “bilinmeyen topraklara” itmekte olduğunu ve bunun Amerika’yı giderek daha fazla etkilediğini söyledi. 2018 Arctic Report Card‘a 12 ülkeden 80’in üzerinde bilim insanının yazdığı 14 deneme dizisi dahil edildi. Önceki yıllarda olduğu gibi bu güncelleme raporu, Arktik çevre sisteminin fiziksel ve biyolojik bileşenleri içinde meydana gelen değişimleri vurgulamaktadır. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi yetkililerinden ve devletin yıllık değerlendirmesini “Arctic Report Card ” olarak sunan Emily Osborne, “Tüm Arktik boyunca bu sıcaklığın devam eden artışını görüyoruz” dedi.

Kayıtlara göre, Arktik’in 1900 yılından beri son beş yıl içerisinde daha sıcak olduğu belirtildi. Rapora göre, bu bölge gezegenin geri kalanından iki kat daha hızlı ısınıyor. Raporun baş editörü ve NOAA’nın Arktik Araştırma Programı’nın müdürü Dr. Osborne, “Arktik’in insanlık tarihindeki eşi benzeri görülmemiş bir geçişte olduğunu belirtti.

Dr. Osborne, 2018 yılında Washington’da yapılan Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında “Hava ve okyanus sıcaklıklarının ısınması, kutup bölgesinde uzun dönemli, geniş çaplı bir değişimi sürdürmeye devam etti ve Arktik’i bilinmeyen bölgeye itti” dedi.

Bilim insanları, yükselen hava sıcaklıklarının deniz buzu üzerinde derin etkiler yarattığını belitti. Ayrıca bilim insanları, değişen Kuzey Kutbu iklimi dünyanın dört bir yanındaki aşırı hava olaylarını etkilediği için bu değişimin bölgenin çok ötesinde hissedebileceğini söyledi. Raporun yeni baskısı,iklim değişikliğinin yol açtığı sıkıntılı trendlerin yoğunlaştığını gösteriyor. Arktik’deki hava sıcaklıkları verilerinin kaydedildiği raporda, hava sıcaklıklarının zirve yaptığı 2016 yılından sonra 2018’in ikinci en sıcak yıl olacağı belirtildi.

Araştırmada yer almayan Woods Hole Araştırma Merkezi’nde bir Arctic bilimci olan Susan M. Natali, raporun bir uyarı olduğunu belirtti ve “Her zaman bir rapor gördüğünüzde işlerin daha kötüye gittiğini görüyoruz ama hâlâ hiçbir şey yapmıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.