Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis, cinsel taciz skandallarıyla gündeme gelen iki üst düzey kardinali görevden aldı

Katolik dünyasının dini lideri Papa Francis, haklarında cinsel istismar iddiaları nedeniyle iki üst düzey din adamını görevden aldı.

Vatikan’dan yapılan resmi açıklamada; görevden alınan din adamlarının Avustralyalı Kardinal George Pell ve Şilili Kardinal Fransisco Javier Errazuriz olduğu duyuruldu. 77 yaşındaki Kardinal Pell, Vatikan yönetiminin maliye bakanı pozisyonuna denk gelen bir görevi yürütüyordu. Pell, hakkındaki iddialar nedeniyle Temmuz ayında gönüllü olarak izne ayrılmıştı.

85 yaşındaki Kardinal Errazuriz ise, Şili Katolik Kilisesi üyesi din adamları tarafından uzun yıllardır işlendiği iddia edilen cinsel taciz vakalarını örtbas etmekle suçlanıyordu.

Kardinal Pell ve Kardinal Errazuriz haklarındaki suçlamaları reddediyor. Vatikan resmi açıklamasında, kardinallerin görevden alınma sebebinin “ilerleyen yaşları” olduğunu duyurdu.

Vatikan Sözcüsü Greg Burke, Roma’da yaptığı açıklamada; 79 yaşındaki Kongolu Kardinal Laurent Monsengwo Pasinya’nın da artık, Katolik Kilisesi’nin en üst düzey yönetim organı, yani bir bakıma kabinesi sayılan ve dokuz kişiden oluşan C-9 Konseyi’nden ayrıldığını duyurdu. Burke ayrıca, Papa Francis’in her üç din adamına da birer mektup yazarak şimdiye kadarki hizmetlerinden dolayı teşekkür ettiğini dile getirdi.

Görevlerinden ayrılan bu üç ismin yerlerine kimlerin geleceği ise henüz Vatikan yönetimi tarafından açıklanmış değil.

Vatikan’da geçtiğimiz Şubat ayında, Papa Francis’in liderlik ettiği bir toplantıda Katolik Kilisesi’ni sarsan cinsel taciz ve cinsel istismar skandalları ele alınmıştı. Kilise’yi eleştirenler, Papa Francis’in konuyla ilgili daha fazla inisiyatif alıp daha çok somut adım atmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.