Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NYT: “Facebook’un diğer şirketler ile paylaştığı kişisel veriler düşünüldüğünden daha fazla”

The New York Times, yüzlerce sayfalık Facebook dokümanı ve bilgi paylaşımında bulundukları şirketlerin 50 eski çalışanıyla yaptığı röportajlara dayanan bir soruşturma yayınladı. İddiaya göre, kişisel verilerin ihlali zannedildiğinden daha büyük. Ve tarihte neredeyse tüm özel şirketlerden daha fazla insan hakkında bilgi toplayan Facebook, bu soruşturmanın tam ortasında duruyor.

Habere göre Facebook, kullanıcıların kişisel verilerini 150’den fazla şirketin erişimine açtı ve ve bu şirketleri gizlilik kurallarından etkin bir şekilde muaf tuttu. Cambridge Analytica skandalından sonra Facebook, gizlilik politikasında 2014 yılında yaptığı değişikliklere işaret ederek, geliştiricilerin istismar ettiği bir erişim hakkına sahip olmadıklarını söylemişti. Ancak haber, Facebook’un Microsoft ve Amazon’un da dahil olduğu devasa teknoloji şirketlerine düşünülenden çok daha fazlasını sunmaya devam ettiğini gösteriyor.

Şirketlerden bazıları ise, Facebook’tan bilgi aldıklarını gizliyordu. Kullanıcıların Facebook’ta paylaştıkları bilginin başka şirketler ile paylaşıldığını da bilmiyorlardı. Bununla beraber, Facebook kişisel verileri, kullanıcıların izni olmadan paylaşıyordu. Spotify, Netflix ve Kanada Kraliyet Bankası gibi şirketlere, kullanıcıların özel mesajlarını okuma, yazma ve silme gibi olağanüstü erişim verildi.

Habere göre, Facebook’un daha fazla kullanıcı kazandığına, verilerin paylaşıldığı şirketlerin de ürünlerini daha çekici hale getirme imkanı tanıdığına işaret edilerek, en eskisi 2010 tarihli bu anlaşmaların tamamının 2017’ye kadar aktif olduğu, bazılarının da 2018’de devam ettiği vurgulandı.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, geçen nisan ayındaki bir duruşmada Kongre’ye verdiği demeçte, “Kimseye veri satmıyoruz” demişti. Facebook’un 2.2 milyar kullanıcısından topladığı bilginin her zaman şirketin elinde güvende olacağını açıklamıştı.

Facebook’un kullanıcıların verilerini satmadığı doğru olsa da, yıllar boyunca çeşitli Silikon Vadisi şirketleri ile bilgi paylaşımında bulunuldu. Bu şirketlere, Facebook’un açıkladığı verilere göre kullanıcı verilerine daha fazla erişim hakkı verildi. Bu anlaşmalar, Facebook’un yeni kullanıcılara ulaşmasına, sosyal ağı daha sık kullanmalarına ve reklam gelirlerini artırmasına yardımcı oldu.

Serbest Ticaret Komisyonu (FTC) ile 2011’de imzaladığı anlaşmaya göre, şirketin güvenliğini artırması ve veri kullanımını açıklaması gerektiğine işaret edilen haberde, Facebook’un güvenlik prosedürlerini değerlendirmesi ve iki yılda bir FTC’ye rapor vermesi için PricewaterhouseCoopers adlı bağımsız bir şirketle anlaştığı hatırlatıldı.

NYT’a konuşan 4 eski FTC çalışanı, Facebook kullanıcılarının, verilerinin kimlerle ne şekilde paylaşıldığını bilemeyeceklerini ve bu konuda kendilerinin rızasının alınmadığını, bu nedenle de Facebook’un diğer şirketlerle yaptığı veri paylaşımı anlaşmalarının FTC ile yapılan anlaşmanın ihlali olduğunu vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.