Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fas’ta başları kesilerek öldürülen iki İskandinav dağcı olayıyla ilgili üç kişi daha tutuklandı

Fas’ın güneyindeki Atlas Dağları’nda dağcılık yapmaya giden iki İskandinav kadının öldürülmesiyle ilgili olarak, yetkililer dün üç kişiyi daha tutukladı. Faslı yetkililer tutuklanan şüphelilerin, örgüt tarafından çekilmiş olan videoda görülen kişiler olduğunu belirtti; bununla birlikte örgütün adı telaffuz edilmedi. 

Başı kesilerek öldürülen Norveçli ve Danimarkalı iki kadının cansız bedenleri, bölgedeki başka turistler tarafından bulunmuştu.  
Fas Ulusal Güvenlik Sözcüsü Bubker Sabik’in aktardığına göre üç şüpheli dün Fas’ın Marakeş kentinden otobüsle ayrılmaya çalıştıkları sırada yakalanarak tutuklandı.

Olayla ilgili dört şüphelilerden ilki salı günü tutuklanmıştı. Adını vermek istemeyen bir polis yetkilisi, şüphelilerin adlarının Abdüssamet Ejjoud, Yunus Ouziad ve Raşit Aftati olduğunu açıkladı. Soruşturmayı yürütenler cinayeti işleyen üç kişinin kadınların yakınında bir yere çadır kurduğuna dair görüntülere de ulaştı. 

Danimarka Başbakanı Lars Loekke Rasmussen, kurbanların kimliğini doğruladı: 24 yaşındaki Danimarkalı Louisa Vesterager Jespersen ve 28 yaşındaki Norveçli Maren Ueland. Norveç Güney Doğu Üniversitesi’nde görevli iki kadın da Norveç’te yaşıyordu. Rasmussen cinayetlerin “siyasi amaçlı” olduğunu ve bu açıdan bir terör eylemi sayılması gerektiğini belirtti ve “Hâlâ değerlerimize karşı savaşan karanlık güçler var, teslim olmamalıyız” diye konuştu. 

Norveç Başbakanı Erna Solberg ise söz konusu olaya yalnızca terörizmin yol açmadığını, ancak bu olayın aşırılıkçı şiddetle mücadelenin önemini gösterdiğini belirterek, “Faslı yetkililerin suçluların yakalanması için ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz” dedi.

AP’ye göre, yabancılara yönelik şiddet eylemlerinin çok nadir görüldüğü turistik bir bölgede yaşanan olay, Fas’ı dehşete düşürdü. Başkent Rabat’ta dün konuyla ilgili açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Mustafa el Halifi, Fas’ın “bu terör ve suç eylemini” kınadığını belirtti ve “Bu, Fas halkının olayın gerçekleştiği bölgede yaşayanların değerleriyle ve gelenekleriyle örtüşmeyen, kabul edilemez bir eylem” diye konuştu.

Başkent Rabat’ta yarın, teröre karşı bir yürüyüş yapılması planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.