Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakuna Matata: Şirketler, deyimleri ticari marka haline getirebilir mi?

Afrika kökenli “Hakuna Matata” deyimini ticari marka haline getiren Disney film şirketi, internet üzerinden yürütülen bir kampanyada “sömürgecilik ve fikri mülkiyet hırsızlığı” ile suçlanıyor.

Svahili dilinde yaygın olan “Hakuna Matata” deyimi “kaygı yok” anlamına geliyor. Walt Disney Pictures yapımı bir animasyon filmi olan “Aslan Kral”ın orijinal versiyonunun 1994 yılında piyasaya sürülmesinden sonra bu deyim Batı’da popüler olmuştu.

New York Times’in haberine göre, kültürel miras konusunda öfkelenen on binlerce kişi, şirkete bu deyimi ticari markası olarak kullanmaması için çağrıda bulundu ve change.org’daki dilekçeyi imzaladı. Dilekçenin açıklamasında, “Bu ‘Hakuna Matata’ deyimi Disney’in yarattığı bir ifade değil. Markanın yaptığı sadece entelektüel ya da yaratıcı mülkiyete yönelik bir ihlal değil, Svahili halkına ve Afrika’ya yapılan bir saldırıdır” vurgusu yapılıyor.

Popüler kelime öbekleri marka tescili olabilir

Ticari marka uzmanları ise, bu girişimin şirketin bu ifadeye sahip olduğu ya da bu ifadenin yasaklanacağı anlamına gelmediğini belirtti. Bireylerin bu ifadeyi kullanmasını asla engellenmeyeceğini söyleyen uzmanlar, uzun yıllardır, ‘Yahoo!’, ‘Vaya con Dios’ , ‘Merry Christmas’ gibi popüler kelimeler ve kelime öbeklerinin tescilli ticari marka olduğunu hatırlattı.

Bazı uzmanlar ise tersini düşünüyor. Apple markasının da bir meyvenin üzerinde bir ticari markaya sahip olduğunu belirten uzmanlar, Apple’ın diğer şirketlerin “elma” sözcüğünü veya görüntüsünü kullanmasını sınırlama kabiliyeti olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.