Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD-Meksika sınırında bir göçmen çocuk daha hayatını kaybetti

Honduras’tan yola çıkıp Meksika-ABD sınırına varan göç kafilesinde yer alan 8 yaşındaki Guatemalalı göçmen çocuk ABD tarafından gözaltında tutulduğu sırada hayatını kaybetti. Bu ay içerisinde 7 yaşındaki bir göçmen çocuk da ABD tarafından gözaltına alındıktan hemen sonra susuzluğa bağlı kalp krizi sebebiyle ölmüştü.

BBC’de yer alan habere göre, 18 Aralık’ta yasadışı yollardan Meksika-ABD sınırını geçerken yakalanan göçmen çocuk babasıyla birlikte gözaltına alındı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) tarafından yapılan açıklamaya göre, kimliği resmi kurumlarca henüz onaylanmayan 8 yaşındaki göçmen çocuk 24 Aralık Pazartesi günü yerel saatle 23.48’de
hastalık belirtileri gösterdikten sonra hayatını kaybetti. Çocuğun ölüm sebebi henüz bilinmiyor.

The Washington Post’ta yer alan haberde ise, Teksas’tan kongre üyesi Cumhuriyetçi Joaquin Castro, ölen göçmen çocuğun adının Felipe Alónzo-Gomez olduğunu belirtti.

Teksas eyaletinin El Paso kentinde gözaltına alındıktan sonra göçmen çocuk ve babası, iki gün geçirdikleri yerel bir bekleme merkezine alındı. Daha sonra El Paso Sınır Devriye İstasyonu’na gönderilen baba oğul iki gün de burada kaldı ve 22 Aralık’ta New Mexico yakınındaki Alamogordo Sınır Devriye İstasyonu’na nakledildi. CBP, göçmen çocuğun pazartesi sabahı öksürük gibi hastalık belirtileri gösterdiğini belirtti. Çocuk hastaneye götürülerek tedavi altına alındı. CBP
yüksek ateş ve kusma belirtileri gösteren çocuğun gece yarısı öldüğü açıklamasını yaptı.

Haberde belirtildiği üzere, çocuk ve babasının neden uzun süre gözaltında tutulduğuna dair bir açıklama yapılmazken, hayatını kaybeden göçmen çocuğun babasının hâlâ gözaltında olduğu belirtildi.

CBP yetkilisi Kevin McAleenan, ölümün “trajik” olduğunu belirtirken ajansın gözetim altındaki çocukların sağlık durumlarını kontrol edeceğini söyledi.

İnsan hakları savunucusu gruplar CBP’yi eleştirirken, Guatemala Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili soruşturma başlatılması çağrısı yaptı.

Honduras’tan binlerce göçmen şiddet ve derin ekonomik sıkıntılar sebebiyle çıktıları yolda ABD’ye varmayı amaçlıyordu. Göç yolunda El Salvador ve Guatemala’dan da göçmenlerin eklendiği kafiledekilerin küçük bir kısmı Meksika’da kalmayı tercih ederken büyük çoğunluk ABD’ye geçebilmek amacıyla halihazırda Meksika-ABD sınırında bekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.