Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyahi Medeniyetler Müzesi, Afrika kıtasına ait sanat eserlerini Avrupa’dan geri almaya hazırlanıyor

Siyahi Medeniyetler Müzesi (The Museum of Black Civilizations), 52 yıllık bekleyişin ardından Senegal’in başkenti Dakar’da açıldı. Böylelikle yüzyıllar boyunca Afrika kıtasından alınan binlerce tarihi sanat eseri için de eve dönüş vakti geldi.

Senegal’in başkenti Dakar’daki müze 6 Aralık’ta açıldı. Zohra Bensemra / REUTERS

Hatıra anıtından ziyade, Afrika kıtasının kimlik duygusunu yeniden canlandırmak için laboratuvar işlevi görmesi amaçlanan Siyahi Medeniyetler Müzesi’nin 6 Aralık’taki açılış töreninde konuşan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, bu açılışı “tarihin devamlılığının bir parçası” olarak değerlendirdi.

Afrika’ya ve diyasporaya odaklanan bir müze kurma fikri ilk olarak bundan yaklaşık 50 yıl önce, Senegal’in ilk cumhurbaşkanı şair Leopold Sedar Senghor tarafından ortaya atılmıştı. Bu ilk fikirden hareketle açılan müzenin küratörü Hamady Bocoum, dünyanın dört bir yanına dağılmış sayısız eseri kıtaya geri kazandırmayı amaçlıyor. Henüz müzakerelere başlamadıklarını söyleyen Bocoum, Avrupa ülkeleriyle anlaşmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiriyor. Associated Press’e konuşan Bocoum, “Afrika kıtası son iki yüzyılı kapsayan sömürge tarihine sıkıştırılıyor. Ama aslında Afrika medeniyetleri 7 bin yıldan daha uzun bir tarihe sahip” diyor.

Siyahi Medeniyetler Müzesi’nde sergilenen bu çizgili kifwebe maskesi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden geliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen ay, Fransız müzelerine Afrika kıtasından izinsiz alınan sanat eserlerini iade etmelerini önermişti. Macron, “Avrupa sömürge politikalarının inkâr edilemez suçları”na vurgu yaparak, “Afrika mirasının büyük bir bölümünün Fransa’da bulunması kabul edilemez” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.