Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da Budist rahiplerin obezite sorunu

Guardian’daki habere göre, Tayland’da Budist Konseyi Sangha, akademisyenler ve hükümet bir araya gelerek Budist rahipler arasında artan obeziteyle mücadele etmek için kolları sıvadı. Yüksek obezite oranlarının arkasında, rahiplere yiyecek bağışlamakla dünya ve ahiret hayatı için karma kazanılacağına yönelik geleneksel inanış yatıyor.

Malezya’dan sonra bölgenin en kilolu ülkesi Tayland’da her sabah şafak vakti, bolca yiyecek Budist rahiplere bağışlanıyor: pilavlar, kekler, erişteler, tatlı pudingler, köfteler, marketten alınan atıştırmalıklar ve yoğunlaştırılmış süt, Hindistan cevizi kreması kaplamalı Tay tatlıları… İnsanlar bilhassa kendilerinin ya da vefat etmiş yakınlarının en sevdikleri yemekleri bağışladığı için pudingler ve tatlılar, rahiplerin diyetinde önemli bir yer tutuyor.

Taylandlı rahipler her gün öğleden sonra oruç tutsalar da her sabah tükettikleri yiyecek ve içecekler, rahiplerin yüzde 45’ini obez, yüzde 6,5’ini ise diyabet hastası yapmış. Kalp hastalıkları ve yüksek kolesterol de görülen diğer hastalıklar arasında.

Rahipler bir devlet hastanesinde kontrolde.

Hükümet sağlık ajansı ThaiHealth CEO’su Dr. Supreda Adulyanon, oruç sırasında tüketilmesine izin verilen tek şey olan şekerli içeceklerin bu sonuca etkisinin büyük olduğunu söyleyip şunları ekliyor:

“Elbette ki bu onların sağlıksız alışkanlıklarıyla alakalı. Örneğin [rahiplerin] yüzde 43’ü sigara içiyor, sadece yüzde 44’ü haftada 3 defa egzersiz yapıyor.”

“Sağlıklı rahip, sağlıklı beslenme”

“Sağlıklı rahip, sağlıklı beslenme” adıyla 2017’de başlatılan bir projede bir grup rahibin zayıflaması hedeflenmiş. Projede rahiplere özel kemerler hazırlanmış, şeflere sağlıklı yemek pişirme eğitimi verilmiş ve halkın daha sağlıklı yemekler yapıp bağışlaması için bilgilendirici broşürler hazırlanmış.

Zayıflama projesinin başındaki Başrahip Fra Promvaçirayan, egzersizlerin rahipler için karmaşık olduğunu kabul etse de “imkansız olmadığını” belirtiyor: “Rahipler egzersiz yapmalı fakat bu bizim için zor. Sağlığınız için egzersiz yapabilirsiniz ama bir boksör gibi kaslı olmak için değil. Ağırlık kaldıramazsınız ve koşamazsınız, bunlar uygun değildir; sadece hızlı yürüyüş ya da belki yürürken meditasyon. Yoga da uygundur, ama kamusal alanda değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.