Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu: “4 Ocak’tan itibaren Anayasa Mahkemesi’ne her gün dilekçe vereceğim”

10 Eylül 2016 tarihinde gözaltına alınan ve 826 gündür cezaevinde olan Ahmet Altan’ın avukatı Figen Çalıkuşu müvekkili hakkında Medyascope.tv’ye konuştu.

“Sanıktan delil yaratılmak istendi”

Çalıkuşu; 10 Eylül 2016 tarihi itibariyle müvekkilleri Ahmet Altan ve Mehmet Hasan Altan aleyhinde hiçbir delil olmadığını söyleyen Çalıkuşu, “Delilden sanığa gidilmesi gerekirken, elimizde sanık var, delil yaratalım olayı yaşanıyor. Ortada müvekkillerimin sadece yazar ve gazeteci kimlikleriyle yazdıkları yazılar var ve bu yazılar da 2010 yılına ait” dedi. 

Avukat Figen Çalıkuşu


Anayasa Mahkemesi süreci

26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyayı tamamen incelediğini ve dosyaya vakıf olduğunu belirten Çalıkuşu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Ahmet Altan için de öncelik kararı verdiğini, dosya bilinmesine rağmen, karar verilmek üzere kurula gönderilen bir dosyanın hâlâ bekliyor olmasının da bir ilk olduğunu, Genel Kurul’a sevk edilen dosyaların en fazla bir ayda karara bağlandığını fakat Ahmet Altan’ın dosyasının hâlâ beklediğini söyledi. 

Mehmet Hasan Altan için karar verilirken dosyanın bilindiğini söyleyen Çalıkuşu, “Suçlama olarak, 15 Temmuz 2016’dan bir gece önce televizyonda darbe çağrısı yapıldığı ifadesi üzerine AYM, Mehmet Hasan Altan hakkında karar verirken, 140. paragrafta geçen Mehmet Altan ve diğer konuşmacıların olduğu program incelendiğinde bir konuşmacının Recep Tayyip Erdoğan için, seçimle gitmesi gerektiği ve iki yıl sonra bir seçim yapılacağına dair sözlerinin olduğundan bahsediyor. Bu kişi de Ahmet Altan. Müvekkilim söz konusu televizyon programında darbenin tam zıddı şekilde seçimlerden bahsediyor” diye konuştu.


11 Ocak 2018

Bu tarihin, 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tüm dosyanın yargılamasının tamamlandığı, savcının esas hakkında mütalaasını verdiği ve sadece gerekçeli hükmü duymak üzere duruşmanın ertelendiği tarih olduğunu belirten Çalıkuşu sözlerini şöyle sürdürdü:

“AYM, tekamül etmiş tüm dosyayı inceleyerek Mehmet Hasan Altan hakkında suçlamanın sadece yazı ve konuşmalara dayalı olarak geliştirildiğini, suç işlediğine dair kuvvetli bir şüphenin bulunmadığını ve tutuklamanın da hukuki usule uygun olmadığını saptayarak hak ihlali kararı verdi. Müvekkilimin bu karara rağmen tahliye edilmemesi ise Türkiye’de bir ilkti. Aynı zamanda 20 Mart’ta AİHM’den gelen kararda AYM’nin kararının benimsediği ve hükümete başka delil sorulduğunda tutuklamayı haklı kılacak hiçbir delil gösteremediği AİHM zabıtlarına geçirildi.”

Avukat Çalıkuşu, bu kararların hepsinin Ahmet Altan için de geçerli olduğunu, fakat 4 Temmuz 2018’de genel kurula sevk edilen dosyanın hâlâ görülmediğini, 4 Ocak’ta 6 ay olacağını ve bu tarihten itibaren daha önce Mehmet Hasan Altan için yaptığı AYM’ye her gün yazılı dilekçe verme eylemini başlatacağını söyledi.


Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.