Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya yeni hipersonik nükleer füzesini test etti

The Washington Post’ta yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba günü sesten 20 kat daha hızlı nükleer kapasiteli füzenin son testini gerçekleştirdiklerini ve bu silahın ülkenin cephaneliğine önümüzdeki yıl ekleneceğini söyledi.

Putin’in başarıyla test edildiğini belirttiği hipersonik nükleer füze, Rusya’nın güneybatısındaki bir mevkiden 3.500 milden daha fazla uzaklıktaki Kamçatka yarımadasındaki bir hedefe doğru fırlatıldı. Putin bu olayı “ülke için mükemmel bir yeni yıl hediyesi” olarak tanımladı.

Haberde füze fırlatılması olayının hem Rusya içindeki hem de Rusya dışındaki izleyiciler için Rusya’nın küresel süper güç olarak gösterilmeye çalışıldığı şaşaalı bir gösteriye dönüştürüldüğü belirtiliyor. Televizyon haberlerinde ve medyada füze fırlatılmasına geniş bir biçimde yer verildi.

Avangard olarak isimlendirilen yeni silah öyle bir tür ki, Pentagon hem onun üzerine çalışıyor hem de bu silahın ABD, Rusya ve Çin arasında kolayca manevra yapabilen ve sesten daha hızlı bir biçimde çok uzak mesafelere kadar gidebilen füzeler için bir silahlanma yarışı ortaya çıkarmasından endişe ediyor. Ancak test henüz bağımsız bir kurum tarafından onaylanmış değil.

Haberde testin ayrıntıları şu şekilde aktarılıyor: Roket olarak fırlatıldıktan sonra, potansiyel olarak nükleer bir yüke sahip taşıt ayrılıyor ve füze hipersonik bir hızla dünyaya dönüyor.

Putin çarşamba günü televizyonda “Bu silahlı kuvvetler için büyük bir olaydır, belki ülke tarihi için de” yorumunu yaptı. Putin ayrıca, “Rusya’nın yeni tür bir stratejik silaha sahip olduğunu” da sözlerine ekledi.

ABD de bir kısmı uçaklardan fırlatılabilecek hipersonik füzeler üzerine çalışıyor. Ancak ABD’li yetkililer füze yapma çalışmalarının son aylarda potansiyel rakiplerinin gerisinde kaldığı uyarısında bulunuyor. Haberde belirtildiği üzere, son yıllarda Pentagon bu tarz girişimler için bütçesini oldukça fazla artırdı.

Avangard’ın manevra kabiliyeti mevcut

Geleneksel kıtalararası balistik füzeler önceden belirlenmiş bir hatta gidebiliyor, manevra kabiliyetleri yok; bu da onları füze savunma önleyicileri ile vurmayı kolaylaştırıyor. Avangard ise manevra kabiliyetine sahip.

Washington’daki yetkililer, saniyeler içerisinde hedeflerini vurabilen manevra kabiliyetli füzelerin artışının Avrupa ve Asya’nın bir kısmını destabilize edeceği noktasında endişeli. Fakat Putin için, korkutucu yeni silahların gösterimi, Sovyetler Birliği’nin süper güç statüsünü özleyen Rusları heyecanlandırmanın en iyi yolu.

Putin yeni bir silahlanma yarışına girilmesi tehlikesi noktasında uyarılıyor. Çünkü ABD, 2021’de sona erecek START’ı (Stratejik Silahların İndirimi Anlaşması) yenilemeyecek. Bu anlaşma iki ülkenin de nükleer savaş başlıklarını konuşlandırmasını sınırlandırıyordu. Bu yıl içerisinde ABD Başkanı Donald Trump, Soğuk Savaş dönemi anlaşmalarından INF’den (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) çıkacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.