Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bangladeş’te pazar günü gerçekleştirilecek parlamento seçimlerine şiddet ortamında gidiliyor


Gelişmekte olan ülkeler içerisinde en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olan Bangladeş’te bir hafta ertelenen parlamento seçimleri pazar günü gerçekleştirilecek. Seçim kampanyası sürecinde şiddet olaylarının hız kesmediği Güney Asya ülkesinde muhalefet adayları büyük baskı altında. İktidar ayrıca, internet erişimini kısıtlayarak muhalefetin propaganda etkinliğine ket vuruyor.

1971-1973 yılları arasında Pakistan-Doğu Pakistan (Bangladeş) arasında Hindistan’ın da dahil olduğu iç savaş sonucunda 1973’te bağımsızlığını ilan eden Bangladeş’te ilk demokratik seçimler 1991’de yapılmıştı.

Bangladeş siyasetini iki blok yönlendiriyor: Şeyh Hasina Vecid’in başında olduğu Avami Birliği öncülüğündeki iktidar koalisyonu ile Begüm Halide Ziya liderliğindeki ana muhalefet partisi kanadı Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP).

Begüm Halide Ziya, 1991-1996 ve 2001-2006 olmak üzere iki dönem başbakanlık yaptı. Halihazırda iktidarda bulunan Şeyh Hasina Vecid ise, üçüncü kez başbakanlığa aday.

71 yaşındaki Şeyh Hasina, 2014 yılındaki “kanlı seçim kampanyası” sonrasında, babası Mucibur Rahman’ın ülkenin kurucu lideri olmasından o tarihe kadar geçen 47 yıl içerisinde muhalefet tarafından en karmaşık dönemler olarak isimlendirilen günleri atlatarak başbakan olarak kalabilmişti.

Şeyh Hasina’nın en büyük rakibi Begüm Halide Ziya halihazırda hapiste ve 12 yıl ceza almış durumda.

The Guardian’da yer alan haberde, Bangladeş’te yoğun bir biçimde yaşanan insan hakları ihlalleri mercek altına alındı. Daha önceki hükümetlerin de insan hakları sicilleri parlak değildi ama insan hakları izleme örgütleri hiçbir dönemde Şeyh Hasina Vecid’in uyguladığı kadar büyük bir baskı ortamı yaşanmadığını belirtiyor. İnsan hakları örgütü Odhikar, yüzlerce insanın zorla kaybedildiğini ve gizli hapishanelerde tutulduğunu, bu yıl içinde yaklaşık 450 kişinin uyuşturucu ticaretine yönelik operasyonlarda vurularak öldürüldüğünü rapor etti.

Seçimlere muhalefetin bastırıldığı şiddet ortamında gidiliyor

Seçim kampanyaları döneminde muhalefet partileri temsilcilerine, düzenlenen mitinglere ve muhalefet parti binalarına yönelik saldırılar yaşandı. Haberde belirtildiği üzere, tüm muhalefet partilerinden yaklaşık 70 aday seçim kampanyası sürecindeki saldırılar sebebiyle korku içerisinde.

Bu ay başında iktidardaki Avami Birliği taraftarları, muhalefet liderlerinden birinin arabasına saldırı düzenledi. Seçim kampanyasının başladığı günlerde ise, Avami Birliği’nden iki üye öldürüldü ve her iki partinin onlarca taraftarları çatışmalı mitinglerde ve çıkan kavgalarda yaralandı.

Seçim sürecini takip edebilmek için Bangladeş’e gitmek isteyen uluslararası seçim gözlemcileri ve basın özgürlüğü aktivistleri ise, vize alırken yaşadıkları zorluklardan şikayetçi.




Gelişmekte olan ülkelerde en hızlı büyüyen ekonomi

Şeyh Hasina’nın beklentisi 100 milyonluk Bangladeş seçmeninin şiddet ortamını görmezden gelip, onun yerine ülkenin sıra dışı ekonomik ilerleme sürecine odaklanması. Bangladeş’te kişi başı gelir 2009’dan beri 3 katına çıktı ve son on yılda yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 6’nın üzerinde. Bu da gelişmekte olan ülkeler içinde en hızlı büyüme oranı.

Ülke ekonomisinin lokomotifi 20 milyar dolarlık tekstil endüstrisi. Ekonomi alanındaki olumlu gelişmelere rağmen, başkent Dakka’da bu sene iki kez iş bırakıldı ve bazı analistler bu durumu toplumdaki geniş çaplı hoşnutsuzluğun göstergesi olarak değerlendiriyor.

Bangladeş Kurumsal Enstitüsü Araştırma Direktörü Shahab Enam Khan, Bangladeş’in gelişmekte olan ülkeler içerisinde en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu belirtti, fakat bunun alt tabakanın bu zenginleşmeden faydalandığı anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.

2014 parlamento seçimlerinde de çatışmalı bir ortam vardı

2014 parlamento seçimleri öncesinde muhalefet partileri, BNP’nin tutuklu lideri, eski Başbakan Begüm Halide Ziya’nın serbest bırakılması ve seçimlerin bir ay ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

Öncesinde şiddet olaylarının yaşandığı 2014’te yapılan 10. parlamento seçimlerini iktidarda bulunan Bangladeş Avami Birliği kazanmıştı. Seçimlerin ertelenmesini ve seçime geçici hükümetle girilmesini isteyen muhalefet ise seçimler öncesinde protesto gösterileri düzenlemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.