Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vietnam yönetimi, hükümeti eleştiren içeriklerin internete konulmasını yasakladı

Vietnam’da yeni çıkarılan bir sibergüvenlik yasasıyla, internet üzerinden hükümeti eleştirmenin yasaklanması ve internet sağlayıcılarına istenildiği durumlarda kullanıcı verilerini devlete iletme zorunluluğu getirilmesi, Hanoi hükümetine getirilen “totaliterlik” eleştirilerini artırdı.

Guardian’ın haberine göre; Çin Halk Cumhuriyeti’nin internet yasalarını andıran yeni yasa, 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi. Yasayla, yönetimdeki komünist hükümetçe “zehirli” olarak adlandırılan içerik ve yorumların, internet sağlayıcılar tarafından kaldırılması öngörülüyor. Vietnam Kamu Güvenliği Bakanlığı, yasayla “düşmanca güçler” ile baş edilmesinin amaçlandığını belirtse de, insan hakları grupları yasayı ülkedeki ifade özgürlüğüne vurulmuş yeni bir darbe olarak görüyor.

Vietnam yönetimi, özellikle 2016’dan bu yana çok sayıda muhalifi cezaevine göndererek hükümete eleştiride bulunulmasının önünü kesmeye çalışıyor. Vietnam’da, yönetimce “hükümet karşıtı” ya da “devlet karşıtı” olarak görülen bilgi veya haberleri yaymak yasa dışı sayılıyor. Geçtiğimiz hafta ülkedeki Gazeteciler Derneği, muhabirleri ve gazetecileri devlet karşıtı sayılan bilgileri internet üzerinden yaymaktan men eden bir genelge yayınlarken, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Daniel Bastard, yeni genelgeyi “bilgi üzerinde totaliteryen bir kontrol modeli” olarak adlandırdı.

Öte yandan Vietnam hükümeti, Facebook ve Google’ı ülkede bir ofis açmak ve yeni yasanın öngördüğü hükümlere uymak için zorluyor. Hükümet, Google’ın bir ofis açmayı kabul ettiğini açıklarken, Google’dan konuyla ilgili resmi bir doğrulama gelmedi. Facebook ise kullanıcı bilgilerini hükümete vermeyi reddettiğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.