Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ailesinden kaçan Suudi kadına BM tarafından mültecilik statüsü verildi

Ailesinden kaçan 18 yaşındaki Suudi Arabistan vatandaşı Rahaf Muhammed el-Kunun’a Birleşmiş Milletler tarafından mültecilik statüsü verildi. BM ayrıca, Avustralya’ya el-Kunun’a insani sığınma tanıması için çağrıda bulundu.

Ailesinden gördüğü baskı ve şiddetten kaçıp Avustralya’ya gitmek isteyen genç kadın, Tayland’da vizesi olmadığı gerekçesiyle yetkililer tarafından durdurulmuştu. Bunun üzerine sosyal medyadan kampanya başlatan el-Kunun “geri gönderilirse öldürüleceğini” söyleyerek BM ülkelerinden sığınma talep etti. 

Olayla ilgili BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, (UNHCR) Taylandlı yetkilere el-Kunun’u iade etmemeleri veya Avustralya’ya güvenli geçişini sağlamaları için çağrıda bulunmuştu.  

Ardından UNHCR yetkilileri, el-Kunun’un Bangkok havalimanındaki otel odasına giderek kendisiyle görüştü. UNHCR gözetiminde havalimanından ayrılan el-Kunun’a ülkeye geçici giriş izni verildi. 

Avustralya ise ülkelerine iltica etmek isteyen gence, bugün yaptığı açıklamayla mülteci statüsü vermeyi düşündüklerini belirtti. 

https://twitter.com/rahaf84427714/status/1082961242979938304

Bu gelişmelerin ardından el-Kunun Twitter sayfasından güvende ve mutlu olduğunu paylaştı. 

Ailesiyle görüşmeyi reddediyor 

Cumartesi gecesi, ailesinin Taylandlı yetkililer ile işbirliği içinde olduğunu ve pasaportuna el koyduklarını iddia eden el-Kunun, dün Twitter hesabından babasının geldiğini ve bununla ilgili endişeli olduğunu yazmıştı. 

Bugün bir açıklama yapan Tayland göçmen şefi Surachate Hakpan “Babası ve ağabeyi Rahaf ile konuşmak istiyor ancak böyle bir görüşme için BM’den onay almaları gerekiyor” dedi. 

Suudi Arabistan’a tepkiler büyüyor 

El-Kunun Twitter hesabında, Suudi Arabistan’ın sosyal medyada bilgi kirliliği oluşturarak olayı manipüle ettiği ve komplo olarak gösterdiğiyle ilgili paylaşımlarda bulunuyor. 

El-Kunun’un hikayesinden sonra, Twitter üzerinden pek çok genç Suudi kadın, “bu olayın onlara cesaret verdiği ve kurtulabilecekleriyle ilgili umutlarının arttığını” söyleyen tweetler atmaya başladı. 

Geçen sene benzer bir olayda Suudi Arabistan’a iade edilen Dina Lasloom’dansa o günden beri haber alınamıyor. 

Kadınlara; erkek bir akraba olmadan seyahat etme, yurtdışına çıkma, hatta evlenme hakkı bile tanımayan Suudi Arabistan yasalarıysa bu son olayla birlikte tekrar gündeme geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.