Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan Körfez ülkelerine “Katar ile sorunları çözün” çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı ertesinde endişe ve rahatsızlık belirten müttefikleri yatıştırmak üzere çıktığı Ortadoğu seyahatini bugün Suudi Arabistan ve Umman ziyaretleriyle tamamlıyor.

Pompeo, dün Doha’da yaptığı açıklamada Katar ile diğer Körfez ülkeleri arasındaki husumetin artık sona ermesi gerektiğini, anlaşmazlığın İran’a karşı bölgede ihtiyaç duyulan birlik havasını tehdit ettiğini söyledi. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ile KİK üyesi olmayan Mısır, 2017 yazında teröre ve İran’a destek vermekle suçladıkları KİK üyesi Katar’la diplomatik ve ticari ilişkilerini kesmişti. Pompeo Katar’ın başkenti Doha’daki basın toplantısında, Katar’la ilişkilerin iyileştirilmesinin, KİK ile Ürdün ve Mısır’ın da katılımıyla İran’a karşı oluşturulmak istenen “Ortadoğu Stratejik İttifakı” (MESA) adlı oluşumun bekası için de önemli olduğunu vurguladı.

Pompeo, Ortadoğu ziyareti kapsamında perşembe günü Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptığı konuşmada da, “bölgenin en ciddi tehditleriyle yüzleşmek, enerji ve ekonomik işbirliğini desteklemek için” MESA’yı kurmaya çalıştıklarını söylemiş, “Artık bu ülkelerden MESA’nın sağlamlaşması için bir sonraki adımı atmalarını istiyoruz” demişti. Pompeo, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, bir diğer Körfez ülkesi Umman’a resmi ziyaret gerçekleştirmesini de bölgede gelişen yeni ittifaklara örnek göstermişti.


Pompeo hem Türkiye’yi hem Kürtleri memnun edecek formül için “iyimser”

Pompeo, BAE ziyareti sırasında ise ABD’nin Suriye’den çekilmesinin taktik bir adım olduğunu ileri sürerek, “Suriye’den birkaç bin üniformalının ayrılması”nın ABD’nin gerektiğinde IŞİD’i vurma ya da “İran postalları”nı bölgeden çıkarma taahhüdüne zarar vermeyeceğini savunmuştu. Pompeo, Suriye’den çekilme sürecinde hem Türkiye’nin “kendisini teröristlere karşı savunmasını” hem de ABD müttefiki Kürtler’in korumasını sağlayacak bir formülün bulunacağı konusunda da “iyimser” olduğunu söylemişti.   

ABD Dışişleri Bakanı, Suudi Veliaht Prensi’yle de görüşecek

Pompeo’nun, bugünkü Riyad ziyaretinde Suudi mevkidaşı ile “İran, Suriye, Yemen, Libya ve Afganistan ile gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili gelişmeler”i konuştuğu duyuruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada “Bakan, Cemal Kaşıkçı cinayetinin açıklığa kavuşturulması ve sorumluların cezalanması için Suudi Arabistan’ın soruşturmayı sürdürmesinin önemini vurguladı” denildi. Pompeo’nun, cinayetin azmettiricisi olduğuna dair yaygın bir kanı bulunan Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile de görüşeceği kaydedildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.