Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da göçmenler Kanal üzerinden İngiltere’ye geçmek için balıkçı teknesi çalıyor

İngiliz Kanalı (Manş Denizi) üzerinden Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan göçmenler botlarla bu hayallerini gerçekleştirmeleri mümkün olmayınca güçlü akıntı ve hava koşullarına daha dayanıklı balıkçı teknelerini çalmaya yöneldi. Göçmen ve kaçakçıların karıştığı hırsızlık olayları artınca Fransız balıkçılar teknelerini korumak için silahlı nöbete başladı.

The New York Times’ta yer alan habere göre, Avrupa’da 2015 yılında “göçmen krizi” başladığından beri, İngiltere Kanalı geçilemez bir bariyer olarak görülüyor. Kanaldaki sert akıntı ve ani hava değişimleri Fransa-İngiltere arasında denizden geçişi çok tehlikeli hale getiriyor.

Fransa’nın en büyük balık limanı olan Boulogne-sur-Mer yetkililerinin belirttiğine göre, 2018 yılının son üç ayında göçmenlerin geçişlerinde bir dalgalanma oldu.

Geçen yıl 2017’dekinin on katı kadar olmak üzere yaklaşık 500 göçmen, Kanal üzerinden Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çabaladı. Bu da kanalın en dar noktasından yaklaşık 20 millik bir yolculuk anlamına geliyor.

Rakamların düşüklüğüne rağmen göçmenlerin kanaldan bu tarz bir geçişe başlamaları İngiltere’yi endişelendirdi. Göçmen karşıtı politikacılar da bu durumu “kriz” olarak adlandırmaya başladı.

Bu hafta Fransa Dışişleri Bakanı, İngiliz mevkidaşı ile konuştuktan sonra karşıya geçişleri engellemek için limandaki devriyelerin artırılacağını duyurdu.

Fransız balıkçılar diken üstünde

NYT’nin haberine göre, tekne hırsızlığı vakalarının artması Fransız balıkçılara uykusuz geceler yaşatıyor. Boulogne rıhtımındaki teknesini tamir ederken gazeteye konuşan Jean-Marie Baheu, birkaç akşam önce birisinin muhtemelen çalmaya çalışırken kapısına zarar vererek tek geçim kaynağı olan teknesinin kaptan kabinine girmeye çalıştığını anlatıyor.

Limanda satış yapan Valerie Arnout, bu şekilde bir olayla daha önce hiç karşılaşmadıklarını belirterek teknelerin çalınmasının rahatsızlık verici olduğunu söylüyor. Avrupa’nın en geniş balık işletme merkezine sahip olan Boulogne, filosuna dayanarak ayakta kalabiliyor; dolayısıyla teknelere yönelik en ufak tehdit bile çok ciddiye alınıyor. Bazı balıkçılar ellerinde silahlarla gece nöbeti tutmaya bile başlamış.

İngiltere’ye giden diğer rotalar bloke edilmiş durumda. Calais’deki tünel sıkı bir şekilde kapatılmış ve Fransız yetkililer de kıyılarındaki kamplarda adeta sıkıyönetim ilan etmiş.

Yetkililere göre, tekneyle karşı kıyıya geçmeye çalışanların başında İranlılar geliyor. İngiltere hayalinin önünde sadece zorlu bir yolculuk yok. Yetkililer, son zamanlardaki bir olayda göçmenlerin kaçakçılara yaklaşık 100 bin euro (115 bin dolar) ödediklerini belirtiyor.

Güçlü akıntı ve ani hava değişimleri İngiliz Kanalı’nı botlar için çok tehlikeli bir rota haline getiriyor

İngiliz Kanalı, dünyada en yoğun trafiğin olduğu su yollarından biri. Buradan büyük konteyner gemileri ve feribotlar geçiyor. Küçük botlarla geçişin ekstra tehlike oluşturduğu Kanal’da tıka basa dolu göçmen botları kolayca devrilebiliyor. Bu da kanalı daha dayanıklı balıkçı tekneleriyle geçmeyi cazip kılıyor. Sürekli ve sert akıntıların olduğu Kanal’da, botların batması durumunda buz gibi sulara gömülen göçmenlerin 1 saatten kısa bir sürede kurtarılması gerekiyor.

Şu ana kadar geçişlerde herhangi bir ölüm olayı rapor edilmiş değil. Geçen yıl 78 kişi Kanal’ı geçme girişiminde bulundu ve bunu başardı. Kurtarma operasyonlarından sorumlu Marc Bonnafous, bunun bir zamanlama meselesi olduğunu belirterek “Güvenli bir biçimde karşıya geçişlerin haberleri yayıldıkça bu da muhtemelen karşıya geçiş girişimlerini artıracak ve bu da ölüm olasılığının artması anlamına gelecek” diyor.

Bonnafous’un çalıştığı deniz fenerinden İngiltere’nin beyaz kayalıkları görülüyor. Fransız yetkili, düzensiz bir rotada seyreden emrindeki kurtarma ekiplerini sürekli alarmda tutuyor. Ama operasyonlar daha çok göçmenlerin acil numaraları aramasıyla başlıyor. Bonnafous’a göre, böylesi acil durumlarda karanlıkta küçük bir bot aramak “samanlıkta iğne aramak”tan farksız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.