Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç’te dört parti, aşırı sağcıların hükümete girmesini engellemek için birleşti

İsveç’te koalisyonundaki Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller dahil olmak üzere dört siyasi parti bir araya gelerek, son seçimlerde 62 koltuk kazanan aşırı sağcı İsveç Demokratları’nın hükümete girerek güçlenmesini engellemeye karar verdi.

127 gündür hükümetin kurulamadığı İsveç’te, Merkez Parti ve Liberal Parti, çarşamba günkü meclis genel kuruluna katılmayarak 2014’ten beri görev başında olan Sosyal Demokrat-Yeşiller koalisyonun devam etmesini sağlayacak.

El Pais’in haberine göre; 31 koltuğa sahip Merkez Parti ve 20 koltuğa sahip Liberaller, dört aydır hükümetin kurulamadığı İsveç’te erken seçim yapılması ve aşırı sağcı İsveç Demokratları’nın gelecekte bir kabinede yer almasını engellemek için böyle bir karar verdi.

Merkez ve Liberal partilerin anlaşmaya evet demesi, onların Başbakan Stefan Löfven’i desteklediği anlamına gelmiyor. Bu partiler destek karşılığında çalışma yasalarının değiştirilmesi ve vergi kesintileri gibi ağır tavizler talep etti. Ilımlı Parti ve Hıristiyan Demokratlar ise zaman zaman aşırı sağcılarla temasa geçmeye meyilli.

Şimdi Löfven’in yeniden seçilmesi, anlaşmadan dışlanmaktan rahatsız olan eski komünistlerin oluşturduğu Vansterpartiet’e bağlı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.