Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasi gerilimin gölgesinde Katar ve Suudi Arabistan milli futbol takımları bugün karşı karşıya geliyor

Katar ile Suudi Arabistan milli futbol takımları, Asya Kupası kapsamında 2017’deki Körfez krizinden beri ilk maçlarını yapacak. Ortadoğu’da ciddi çıkar çatışmaları içinde olan iki ülke arasındaki spor müsabakası, dünyanın dikkatini üzerine çekiyor.

Al Jazeera’nın haberine göre, Abu Dabi’de Mohammed bin Zayed Stadyumu’ndaki karşılaşma, yerel saatle akşam 8’de başlayacak.

E Grubu’nun birincisini belirleyecek maç, bölgesel siyasi çatışmaların gölgesinde gerçekleşiyor. 2017’de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, Katar’la tüm siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkilerini kesip Körfez ülkesini izole etmişti. Dört ülke Katar’ı “teröre destek vermek” ve “bölgeyi istikrarsızlaştırmakla” suçlamış, Katar ise bu iddiaları ısrarla reddetmişti.

Maçtan önce Katar Futbol Federasyonu Medya Sorumlusu Ali el Salat’tan ılımlı açıklamalar geldi. El Salat Al Jazeera’ya “Bu maçı kazanmak istiyoruz, siyasi sebeplerle değil ama grupta yukarı çıkmak için” dedi ve “sporla siyasi mevzuları karıştırmaya gerek olmadığını” sözlerine ekledi.

Turnuvada Körfez krizinin gölgesi

Fakat Körfez krizinin gölgesi, 24 ülkenin katıldığı ve 5 Ocak’ta başlayıp şubat başına kadar sürecek turnuvaya şimdiden yansımış durumda.

25 kişilik milli takım ekibini taşıyan Katar uçağı, hava ambargosundan ötürü rotasını uzatarak BAE’ye Kuveyt üzerinden uçmak zorunda kaldı. Katarlı futbolseverlerin takımlarını deplasman maçlarında desteklemesine izin verilmedi. Ayrıca maçı takip etmek isteyen bazı Katarlı gazetecilerin ülkeye girişi engellendi. BAE yasalarına göre, Katar’a sempati gösterenler 15 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Katar ve Suudi Arabistan arasındaki rekabet ta 1970’lere dayanıyor. İki ülkenin milli takımları arasında oynana karşılaşmalarda Suudiler şimdiye kadar 17 defa kazanırken, Katar 6 kez sahadan galip ayrıldı. . Dünya sıralamasında 69. olarak en başarılı Körfez ekibi olan Suudiler, Katar’dan 2014’teki yenilginin intikamını almak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.