Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bebek pudralarında asbest uyarısı

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ile Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nin (ASUD) 2018 Aralık ayında başlattığı çalışmanın sonuçları bugün duyuruldu. Rastgele seçilmiş 4 farklı pudra numunesinin ASTA laboratuvarlarında incelenmesiyle yürütülen çalışma sonucunda dört numunenin de asbest içerdiği ortaya çıktı.

Bebek pudrası, kozmetik ürünleri, seramik ve plastikte kullanılan ‘Talk’ mineralinin doğal ortamında ‘kesin kanserojen’ olarak nitelendirilen asbest mineralleriyle birlikte bulunması Talk minerallerin asbest tarafından kolayca kirletilebileceği anlamına geliyor.  

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği üyesi Cevahir Efe Akçelik bu araştırmayı, 2018 yılında dünya basınında da yer alan Johnson’s Baby pudralarında asbest tespit edildiği yolundaki haberler üzerine başlattıklarını belirtirken, bundan sonraki süreçte bakanlığın sıkı denetimiyle bu tür ürünlerin yasaklanması konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini işaret etti.

ASTA’nın yaptığı açıklamada, bunun yalnızca bir ön araştırma olduğu, daha kapsamlı bir araştırma için TÜBİTAK ve diğer kamu laboratuvarlarıyla da çalışılıp ikinci bir araştırma yapılacağı da belirtildi.

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği üyesi Cevahir Efe Akçelik ile söyleştik:

Asbestin etkileri

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından 1.derecede ‘kanserojen’ olarak nitelendirilen asbest, sanayide pek çok endüstri kolunda kullanılıyordu. Türkiye’de 2010 yılında yasaklanmasının yanında, daha önce kullanıma girmiş asbestli maddelerin sökümü sırasında dahi birçok iş yerinde asbeste maruz kalınıyor. Vücuda solunum yoluyla alınan bu maddeye, maruz kalanlarda kanser riskinin yüzde otuz oranında arttığı belirtiliyor.  

2017 yılında, Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt’un Bianet’te çıkan yazısında, asbeste maruz kalmanın solunum yetmezliği, ciğerlerin nasırlaşması olarak bilinen asbestozis gibi iyi huylu hastalıkların yanında akciğer kanseri, mezotelyoma, lenfoma, mide kanseri gibi kötü huylu hastalıklara da sebebiyet verdiği belirtiliyor.

Uluslararası Basın’da Asbest Tartışması

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği’nin Türkiye’deki bebek pudraları üzerine yaptığı incelemeye de yön vermiş, Johnson’s Baby pudralarının içeriğindeki asbest bulgusu 2018 Ağustos’unda Reuters tarafından gündeme getirilmişti.

Yapılan habere göre, 52 yaşındaki Darlen Cooker, genellikle asbeste maruz kalan kişilerde ortaya çıkan Mezotelyoma (akciğer zarı kanseri) hastalığına yakalanması sonrasında bir avukat tuttu. İki kızının ve Cooker’ın yıllarca kullandığı Johnson’s Baby pudralarından şüphelenen avukatın, J&J şirketine dava açmasıyla da bebek pudralarındaki asbest tehlikesi gün yüzüne çıktı. 11.700 davacının J&J’yi dahili ve gizli şirket belgelerini, paylaşmaya zorlamasının ardından incelenen belgeler Johnson’s Baby pudralarında asbeste rastlandığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.