Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İskoçya eski Başbakanı taciz suçlamalarıyla karşı karşıya

İskoçya eski Başbakanı Alex Salmond, cinsel taciz, cinsel saldırı, tecavüze yeltenme suçlamalarıyla gözaltına alındı. Savcıların iddianamesindeki tüm suçlamaları ilk oturumda reddeden eski başbakan kefaletle serbest bırakıldı.

Perşembe günü gözaltına alınan Salmond, aynı gün gerçekleştirilen birinci celse sonrası serbest  bırakılmasının ardından başkent Edinburgh’da çıktığı mahkemenin önünde gazetecilere konuştu ve tüm suçlamaları reddettiğini, İskoç mahkemelerine güveninin tam olduğunu ve aklanacağını söyledi.

İskoçya hükümetinin yürüttüğü gizli soruşturma kapsamında yargılanan eski başbakana yöneltilen iddia dosyası geçtiğimiz yıllarda tacize uğradıklarını iddia eden ve ismini açıklamak istemeyen iki kadının tanıklıkları üzerine kuruldu.

İddialar Salmond’ın İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı olduğu 2007-2014 dönemine kadar gidiyor. Salmond soruşturmanın yürütülme biçimine karşı adli inceleme başlattı ve haksız muameleye maruz kaldığını söyledi.

Ocak ayı başında sulh mahkemesinde görülen karşı davada, İskoçya Özerk Yönetimi, haksız ve “açık önyargıların etkisi altında” yapıldığı için soruşturmanın kusurlu olduğunu kabul etmiş, ancak sorunun Salmond hakkındaki dosyanın içeriği ile değil yürütülme şekliyle ilgili olduğunu belirtmişti.

Salmond, 2014 bağımsızlık referandumu sonrasında istifa etti

Salmond’ın İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı olduğu dönemde, 18 Eylül 2014 tarihinde İskoçya’da bağımsızlık referandumu yapılmış, oy kullananların yüzde 55,3’ü bağımsızlığa karşı çıkmış ve öneri rafa kaldırılmıştı. Bunun üzerine dönemin Salmond istifa etti, yerine halen bu görevde bulunan yardımcısı Nicola Sturgeon seçildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.