Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunceli Valiliği koruyamadığı yaban hayvanlarının avlanmasını yasakladı

Özel koruma altında olan yaban hayvanlarının avlanması doğal yaşam savunucularının uzun zamandır gündemindeydi. Son zamanlarda artan ve kontrol edilemez duruma gelen kaçak avcılık, doğa aktivistlerinin yetkili kurumlara baskısını da artırdı. “Dersim/Tunceli’de Avcılık Yasaklansın” talebi ile Change.org’da başlatılan kampanyayı 18 bin kişi imzaladı. Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından 20 Ocak’ta Tunceli Valiliği’ne verilen 11.300 imzalı dilekçeye resmi bir cevap verilmese de dün (30 Ocak 2019) valiliğin yayınladığı duyuruda şöyle denildi:
“Son günlerde Tunceli’de  özellikle koruma altında bulunan dağ keçisi, vaşak  gibi türlerin kaçak avcılar tarafından avlanması üzerine Valiliğimiz harekete geçti. Valiliğimizce alınan karar gereğince; ilimizde Tarım ve Orman Bakanlığımızca koruma altına alınan Yaban Keçisi (Bezuar), Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi (Şamua), Vaşak, Su Samuru, Boz Ayı, Ur Keklik, Kurt gibi türlerin herhangi bir sebeple avlanması yasaklandı.

Koruma ve denetim çalışmaları İl Jandarma Komutanlığımız ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüz tarafından yapılacaktır.
Belirtilen yasağa uymayanlar hakkında ise 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 2 ve 4. maddeleri ile Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu Kararının 5. maddesi hükümleri uyarınca gerekli idari işlemler yapılacak.”

Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Haydar Çetinkaya ile bu kararı konuştuk:

Çetinkaya: Yasaklandığı söylenen türler zaten avlanamaz durumda, koruma altında olan türler. Valiliğin yaptığı açıklamada keklik, tavşan, yaban domuzu, Munzur alabalığı, bıldırcın, yaban ördeği gibi canlılara dair bir yasak söz konusu değil. Bu hayvanların da koruma altına alınması gerekiyor. O zaman avcılığın yasaklandığını söyleyebiliriz. Bahsedilen türler zaten avlanması yasak olan türlerdi. Karar olumlu olsa da yetersiz diyebiliriz. Tam olarak yazılan türler için mi geçerli yoksa yeni bir karar çıkar mı bekliyoruz. Vali bey sadece bu hayvanlar için değil diğer türler de dahil diye bir düzeltme yapar mı bilemiyorum. Bekleyip görmemiz gerek. 
Açıklamadaki türler zaten avlanması yasak olan türler, sadece bu türlerin avlanmasının yasak olduğunun belirtilmesini biz doğal yaşam savunucuları yetersiz bir karar olarak görüyoruz.

Bugüne kadar 60’a yakın kaçak avcı hakkında idari işlem başlatıldı. Kaçak avcılık yaparken tespit edilen kişilere avlanan tür ve av sayısına göre değişen para cezası, silah ve av ruhsatlarına el koyma ve adli soruşma başlatma gibi işlemler uygulanıyor.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.