Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump sevmediğini her fırsatta belirttiği New York Times’ın tüm sorularını içtenlikle cevapladı

ABD Başkanı Donald Trump, dün New York Times (NYT) ile yaptığı bir röportajda, ulusal güvenlik, Suriye’den çekilme, Rusya soruşturması, 2020 seçimleri gibi pek çok önemli konu hakkında açıklamalarda bulundu. Trump’ın, NYT editörüne bir akşam yemeği teklif ettiği ama editörün talebi üzerine, Oval Ofis’te NYT muhabirlerine bir röportaj verildiği belirtildi. Röportaj sırasında diyet kolasını içen Trump’ın rahat ve güler yüzlü hali dikkat çekti.  

Suriye politikasını savundu 

Başkan, Suriye’den asker çıkarma ve Afganistan’dan ABD güçlerini çekme kararlarını savundu. Senato’daki Cumhuriyetçiler ise bu kararlardan rahatsızlıklarını “keskin bir çekilme” diyerek belirtmişlerdi. Trump ise eleştirilere “Bu sonsuz savaşlardan çekilmeyi vaat ederek seçildim” yanıtını veriyor.  

Trump, Suudi Arabistan gibi otoriter ülkeleri eleştirmezken, ABD’nin askeri bir operasyonu bile göze aldığı Venezüela’ya karşı neden bu kadar sert durduğu sorularına ise “Venezüela’da korkunç şeyler oluyor” diyerek cevap verdi. Trump, Cemal Kaşıkçı cinayetini “korkunç bir suç” diye tanımladı ancak “Suudi Arabistan’da pek çok ilerleme gerçekleşti” demeyi de ihmal etmedi.  

Çin ile ticari bir anlaşmaya varmak üzere oluşlarıyla ilgili olumlu konuşan Trump bu konuyla ilgili olarak istihbarat kurmaylarıyla anlaşamadığı iddialarını da yalanladı.  

“Çok para kaybediyorum ama bu işi seviyorum” 

Başkan Trump verdiği röportajda, başkanlıktan para kazandığıyla ilgili sözleri komik bulduğunu söyledi ve başkanlık işini finansal olarak “başarısız” olarak nitelendirdi. “Bu işi yaparken çok büyük miktarda para kaybettim” dedi. 

Trump, “Bu, parayla ilgili bir iş değil, o açıdan tüm zamanların en büyük kaybedenlerinden biri. Biliyorsunuz, neyse ki paraya ihtiyacım yok. Ama para kaybediyorum, rakamlar çok büyük” diye konuştu.  

Trump, 2020 seçimlerinde tekrar aday olmayacağıyla ilgili spekülasyonlarıysa “Bu işi seviyorum” diyerek yalanladı. Pek çok zorlu Cumhuriyetçi isim adaylığını açıklamayı düşünüyor olsa da Trump, “partisinden başkanlık adaylığı için sert bir rakip çıkmayacağını düşündüğünü” belirtti ve şöyle devam etti: “Partimden harika bir destek alıyorum.” 

Meksika duvarı ve ulusal acil durum tartışması 

Trump’ın Meksika sınırına yapılmasını istediği duvarla ilgili bütçeyi, Demokratların onaylanmaması üzerine hükümet kısmen kapanmış ve ABD tarihinin en uzun (35 gün) kapaması yaşanmıştı. Anlaşmaya varmak üzere hükümeti 3 haftalığına açan Trump, perşembe günü görüşmeler için “vakit kaybı” dedi ve “müzakerelerden tamamen vazgeçtiği” sözlerine ekledi. 

“Ben masaya oturdum” diyen Trump, iki haftalık resmi süre bittikten sonra duvarı yaptırmak için ulusal acil durum ilan edeceğini açıkladı. Kongre’nin onayını almadan duvar inşa etmek Cumhuriyetçi cepheden bile sert şekilde eleştirilirken, Başkan’a bu kararın mahkemeye gideceği söylendiğinde ise “Bu sürede duvarı inşa etmeye devam edeceğiz ve duvarı bitireceğiz” karşılığını verdi. 

Soruşturmaları ciddi bulmuyor 

FBI tarafından, Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyası sırasında Rusya ile işbirliği yapmış olabileceğiyle ilgili yürütülen ve o sırada Rusya’ya inşa edilmesi planlanan Trump Towers hakkındaki soruşturmalar hâlâ devam ediyor.  

Trump’ın uzun süreli ortağı Roger J. Stone’a, 2016 yılında gerçekleşen WikiLeaks ve Demokratların çalınan e-posta hesaplarıyla ilgili geçen hafta dava açılmıştı. Trump bu konuyla alakalı “Ben Roger Stone ile hiç konuşmadım” dedi. Demokratların, 2016 seçim kampanyanları sırasında Rus İstihbarat Servisi tarafından çalınan e-posta adresleriyle Stone’un bir ilgisi varsa da Trump, kendisiyle hiçbir alakası olmadığının altını çiziyor.  

Rusya’da inşa edilmesi planlanan Trump Towers’la ilgiliyse ABD Başkanı, “2016 yılının başlarıydı. Cohen’in (Trump’ın eski avukatı) daha ileriye gidip gitmediğini bilmiyorum. Daha uzun süre devam ettiğini sanmıyorum. Başkanlık kampanyamı yürütüyordum ve gayet iyi gidiyordum. Bir bina daha inşa etmek umurumda olacak son şeydi” diye konuştu.

Cohen ise geçen Aralık ayında, seçim kampanyası finansmanı yasalarını ihlal ettiği ve kampanya sırasında Trump ile ilişkiye girdiği iddia edilen iki kadına “sus payı” olarak toplam 280 bin dolar verdiği için ceza almıştı. Cohen, Rusya’da yapılması önerilen Trump Tower projesiyle ilgili olarak Kongre’ye yalan söylediğini de itiraf etmişti. Trump bu sorular kendisine yöneltildiğinde “soruşturmaların hedefinin kendisi olmadığını düşündüğünü” belirterek kendisiyle ilgili iddiaları da yalanladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.