Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den koalisyon ortaklarına: “Yabancı savaşçıları ülkenize geri alın”

ABD Dışişleri Bakanlığı geçen pazartesi günü ilgili ülkelere, Suriye’deki Kürt güçlerinin elindeki yabancı IŞİD savaşçılarını geri almaları için çağrıda bulundu. Çağrı, IŞİD’e karşı koalisyonda yer alan ülkelerin Washington’da yapacağı toplantıdan iki gün önce geldi.

Euronews’in haberine göre, Bakanlık Sözcüsü Robert Palladino, ağırlığını PYD’li ve YPG’lilerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki esir sayısını dillendirmedi fakat ABD’li yetkililer bu sayının 850 civarında olduğunu düşünüyor. Bunun yanında, SDG hapishanelerinde kalan militan eşlerinin sayısının 600, çocuklarının ise 1200 civarında olduğu tahmin ediliyor.

Sözcü Palladino açıklamasında “SDG bu kişilerin güvenli ve insani bir şekilde tutuklanması konusunda açık bir irade ortaya koydu. ABD diğer ulusları SDG’nin elinde tutulan vatandaşlarını geri almaya ve yargılamaya çağırıyor” dedi.

Konu yarın gerçekleştirilecek toplantıdaki önemli başlıklardan biri olacak gibi görünüyor. Koalisyon ortakları yarın, ABD Başkanı Donald Trump’ın aralık ayında Suriye’den çekilme kararını açıklamasından beri ilk defa üst düzey bir toplantıda bir araya gelecek.

SDG: “Bu yükü kaldıramıyoruz”

Avrupalı hükümetler IŞİD’e katılan vatandaşlarını geri alma noktasında gayet dikkatli davranıyor. Son yıllarda radikal İslamcıların Fransa, Almanya ve diğer yerlerde gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bu militanları geri almanın siyasi yankılar doğuracağından korkuluyor.

Suriyeli Kürt yetkililer ise, tutuklu IŞİD savaşçılarının yarattığı yükün altından kalkamadıklarını öne sürüyor. Deutsche Welle’ye konuşan bir Kürt yetkili, şunları söyledi: “Tutuklu bulunan bazı IŞİD savaşçıları çok tehlikeli, bölge de gayet istikrarsız. Herhangi bir karışıklık onların kaçıp uluslararası toplum için ciddi tehlikeler doğurmasına sebep olabilir.”

“Cihad devri”nde doğan çocuklar

Almanya İçişleri Bakanlığı, 2013’ten beri yaklaşık bin kişinin Suriye ve Irak’taki cihadcı gruplara katılmak için ülkeyi terk ettiğini tahmin ediyor. Bunların Almanya’ya geri dönen üçte biri ya cezaevine konuldu ya da rehabilitasyon programlarına yerleştirildi. 270 kadar Alman vatandaşı ise hâlâ Suriye ve Irak’ta. İçişleri Bakanlığı, bunların çocuklarının dörtte üçünün üç yaş altında olduğunu ve “cihad devrinde” doğduğunu düşünüyor.

SDG yetkilieri ise Almanya’nın Suriye’de tutuklu bulunan kendi vatandaşlarını ve ailelerini almaya gönüllü olmadığını iddia ediyor. SDG’nin elindeki 800 kadar IŞİD militanı arasında halen onlarca Alman vatandaşı bulunuyor.

İddia: Fransa 130 savaşçıyı geri alacak

BFM TV geçen salı günü isimsiz kaynaklara dayanarak, Fransa’nın 130 kadar IŞİD militanını Fransa’ya geri alacağını öne sürdü.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner haberin detaylarını doğrulamasa da, geri dönenlere gerekli yasal sürecin uygulanacağını belirtti. Castaner, “Amerikalılar Suriye’den çekiliyor ve belli sayıda militan serbest bırakılabilir. Fransa’ya geri dönmek isteyeceklerdir. Gelebilirler, fakat cezaevine konup yargılanacaklar” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Tehlike potansiyeli olan bu kişilerin kaçmaması için gerekli tüm önlemleri değerlendiriyoruz. Eğer bu kişilerin Fransa’ya gönderilmesine karar verilirse, hemen adalete teslim edilecekler” denildi.

BFM TV’ye göre, Fransa hapishanelerinde 500 kadar dış ülkelerde savaşıp geri dönen savaşçı bulunuyor. Fransız yetkililer ise IŞİD savaşçılarını geri almaya gönülsüzler ve bu kişilerin suçun işlendiği yerde yargılanmasını istiyor.

IŞİD’li babanın Suriye’ye götürdüğü çocukları Roger Waters kurtardı

Devletler militanları ve ailelerini geri almaya gönülsüzken, Pink Floyd’un kurucularından Roger Waters, babaları IŞİD’e katılıp 2014’te öldürülen iki erkek çocuğun Suriye’de kaldıkları kamptan kurtarılmasına yardımcı oldu. 11 yaşındaki Mahmud ve 7 yaşındaki Ayyub adlı kardeşler, anneleriyle buluşup Karayip Denizi’ndeki ülkeleri Trinidad ve Tobago’ya geri döndü.

Roger Waters’ın kurtardığı çocuklar anneleriyle kamptan çıkarılırken.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.