Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Himalaya buzulları 22. yüzyılı göremeyecek

Dünyanın “üçüncü kutbu” olarak bilinen “Himalaya buzulları”nın yarısından fazlası 2100 yılına kadar erime tehlikesiyle karşı karşıya.

Hindukuş Himalaya Değerlendirme Grubu tarafından hazırlanan rapora göre, karbon salımında bir azalma olmazsa buzulların üçte ikisi 22. yüzyılı göremeyecek. Bilim insanları raporda ayrıca, karbon salımının radikal şekilde azalması ve küresel ısınmanın 1,5 santigrat limitinde durması gibi en iyimser senaryoda bile Hindukuş Himalaya sıradağlarındaki buzulların yüzde 36’sının eriyeceğini belirtiyor.

Hindukuş-Himalaya bölgesi sıradağları arasında konuşlanan buzullar, dağlık bölgede yaşayan 250 milyon kişiyle Nepal, Çin, Tibet ve Hindistan’da yaşayan yaklaşık 1 milyar 650 milyon Asya vatandaşı için su kaynağı olan 10 ana nehrin su ihtiyacını karşılıyor.

Raporu yazan araştırmacılardan Philippus Wester, “Daha önce görülmemiş bir iklim krizi bizi bekliyor. Bundan sonra insanlık olarak her adımımızı doğru atsak dahi buzulların üçte birini kaybedeceğimiz kesinleşti” dedi. 22 ülkeden ve 185 kuruluştan 350’den fazla araştırmacı ve politika uzmanı tarafından incelenerek derlenen raporda, buzullardaki erimelerin önce bölgede büyük sel felaketlerine, ardından da ana nehirlerde su sıkıntısına neden olacağına işaret edildi. 

Dünyanın en yüksek dağı Everest’in de bulunduğu bölge yaklaşık 3 bin 500 kilometre alanı kaplayan buzul dağlarından oluşuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.