Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da soruşturma altında olan Mediapart: “Savcılık soruşturmasını hükümet provoke etti”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yardımcısı ve koruması Alexandre Benalla hakkındaki skandallarla ilgili haberleri paylaşan medya kuruluşu Mediapart’a 4 Şubat günü Paris Savcılığı tarafından baskın yapılarak, haberciler sorgulanmak istenmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yardımcısı Alexandre Benalla.

Tüm bunlar Fransa’da ifade özgürlüğü, medya özgürlüğü ve Sarı Yelekliler tartışma konusuyken gerçekleşti. Benalla geçtiğimiz 1 Mayıs’ta polis kılığına girerek, Paris’teki gösterilerde eylemcilere şiddet uygulamış ve bunun ardından Macron-Benalla arasındaki rahatsız edici ilişkiler ortaya saçılmıştı. Mediapart da bu bilgileri yayan önemli kuruluşlardan biriydi.

Mediapart’ın bugün yaptığı habere göre, Paris Savcılığı soruşturmasında Mediapart’ın yaptığı haberlerin kaynağını öğrenmek istiyor. Ancak Mediapart bu soruşturmanın hükümetin ortaya attığı dedikodular sonucu açıldığını belirtiyor. Mediapart, Paris’in yeni savcısı Rémi Heitz’in iki savcı ile birlikte kolluk kuvvetlerini yollamasını eleştiriyor ve bunun arkasında hükümetin olduğunu düşünüyor. Mediapart, bu soruşturma ile Savcılığın ve hükümetin Benalla vakasının  kaynaklarını ortaya çıkarmak istediğinin altını çiziyor.

Mediapart, 1 Şubat günü Başbakan Edouard Philippe’in ekibi tarafından yayılan dedikodular sonucu Savcılığın harekete geçtiğini belirtiyor ve bunun basın özgürlüğüne ve kaynakların gizliliğine doğrudan bir tehdit oluşturduğunu düşünüyor.

Paris Savcısı Heitz’in geçen ekim ayında Adalet Bakanlığı tarafından bu göreve atanmasıyla birlikte kamuoyunda birçok polemik yaşanmıştı. Atamalar hakkında yorum yapan Adalet Bakanı Nicole Belloubet ise “savcıların hükümetin oluşturduğu kamu politikalarına uygun hareket etmesi gereken ve belli bir hiyerarşi içinde olan” kamu görevlileri olduğunu söyleyerek tepki çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.