Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada Başbakanı Trudeau’ya yargıya müdahale suçlaması

Kanada’da Etik Komisyonu, Başbakan Justin Trudeau’nun SNC Lavalin davasındaki yolsuzluk suçlamalarının mahkemeye gitmeksizin çözülebilmesi için adalet bakanına baskı yapıp yapmadığı konusunda soruşturma başlattı. 

Komisyon üyesi Mario Dion, Yeni Demokratik Parti üyesi iki milletvekiline hitaben yazdığı mektupta soruşturma başlatıldığını onayladı. Dion, soruşturmanın Trudeau ya da ekibinden birinin “bir özel kişiliğin çıkarları doğrultusunda bir devlet memurunun kararını etkilemeye çalışmak” suçunu işleyip işlemediğini araştırmaya yönelik açıldığını bildirdi. 

Dünyanın birçok yerinde büyük altyapı projeleri yürüten SNC Lavalin şirketi mahkemede suçlamaları reddedip, Kanada federal yasalarının belli koşullarda öngördüğü üzere konunun para cezası benzeri bir uygulamayla mahkeme dışında çözülmesini talep etti. Ekim ayında firmadan yapılan açıklamada, savcıların firma yetkilileriyle suçlamaların askıya alınması konusunda görüşmeyi reddettiği belirtildi.  

Soruşturmada adı geçen Adalet Bakanı Jody Wilson-Raybould, geçen ay daha düşük profilli bir bakanlık olarak görülen yurt dışında görev yapan gazilerden sorumlu bir bakanlığa kaydırıldı. Görev değişikliği her ne kadar kabine revizyonu kapsamında yapılsa da, Wilson-Raybould’un yeni görevi birçok kesim için sürpriz oldu.

Başbakan Trudeau ise iddiaları reddederek, “Bu konu son günlerde çok gündemde kaldı fakat Kanadalıların sistemimize tamamen güvenmeye devam etmesi çok önemli” açıklamasını yaptı.    

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.