Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da küresel ısınma sebebiyle kutup ayıları şehre inince acil durum ilan edildi

Rusya’nın kutuplarda bulunan Novaya Zemlya takımadasında 50’yi aşkın kutup ayısı günlük yaşamı altüst ediyor. Sosyal yaşamın durma noktasına geldiği yerleşim biriminin sakinleri evinden çıkmaya korkuyor.


Novaya Zemlya Belediyesi görevlilerinden Aleksandr Minayev yerli halk ve kutup ayılarının etkileşiminin hayli problemli olduğunu ve halkın vahşi hayvanlara karşı korunması gerektiğini söyledi.

Yerleşimin nadir olduğu Kuzey Kutbu’nda yaklaşık 3 bin kişilik nüfusuyla Novaya Zemlya doğal avlanma yöntemleriyle yiyecek bulmakta zorlanan ayılar için ideal bir leş ve çöp toplama alanı haline geldi. Bölgede daimi olarak altı ayının bulunduğu bildirilirken, toplam 52 ayı belli aralıklarla takımadanın sokaklarını arşınlıyor. Tanıklıklara göre ayılar, sadece sokaklara bırakılan çöplerde yemek aramakla kalmıyor, fırsat bulunca ev ve ofisleri de ziyaret ediyor ve oda oda geziyor.

“Daha önce kutup ayılarının bu denli toplu bir istilası olmamıştı”

Çitler, yüksek duvarlar, silah veya korna sesleri de ayıları hedeflerinden şaşırtmıyor. İnsanlardan korkmayan ayılar, kendilerine karşı kullanılan yöntemleri ciddiye almıyor ve insanları kovalıyor.

Novaya Zemlya Belediye Başkanı Jiganşa Musin, takımadadaki kutup ayısı sayısının ‘eşi görülmemiş’ olduğunu kaydetti: “1983’ten beri Novaya Zemlya’dayım ve daha önce asla kutup ayılarının bu denli toplu bir istilası olmamıştı.”

Novaya Zemlya yerel idaresinin internet sitesinde, bir kutup ayısının saldırması halinde neler yapılabileceğinin anlatıldığı bir bilgilendirme yazısı yayınlandı. Yazıda, kutup ayılarının normalde insanları avlayarak beslenmediği fakat yiyecek bulamadıkları zaman yerleşim yerlerine girebildikleri belirtildi. Yazıda ayrıca, ayıların insanlara saldırdığı vakaların incelenmesi sonucu bunlardan çoğunda, olanlara insanların sebebiyet verdiği sonucuna varıldığı kaydedildi.

Yerli halk kasaba sınırlarını aşan ayıların vurulmasını isterken, soyu tükenen hayvanların öldürülmesi federal yetkililer tarafından kabul edilmiyor. Ancak durumun incelenmesi için bölgeye bir komisyon gönderilmiş.

Kutup ayıları soyu tükenme tehlikesi fazla olan türler arasında

Kutup ayılarının avlanmak, beslenmek ve dinlenmek için kullandıkları buz kütleleri, iklim değişikliği nedeniyle korkunç bir hızla eriyor. Uzmanlar, Kuzey Kutbu’ndaki kutup ayılarının soyunun 100 yıl içerisinde tükenebileceği konusunda uyarıyor. 

ABD, Kanada, Danimarka, Norveç ve Sovyetler Birliği 1973 yılında kutup ayılarının korunması ile ilgili bir antlaşma imzaladı. Kutup ayıları bu anlaşmayla “Vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi fazla olan türler” başlığı ile tehdit altındaki türler kategorisine alındı. Şimdiden kutup ayısı nüfusunda yüzde 30 oranında bir azalma olmasından şüpheleniliyor. Diğer tehditler arasında, kirlenme, gemicilik dolayısıyla rahatsızlık, eğlence amaçlı izleme, gaz ve petrol araştırmaları ve yasal ve yasa dışı avlanma bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.