Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çek Cumhuriyeti’nde Huawei raporu: Ulusal bir tehdit mi?

The New York Times’in haberine göre, Çinli teknoloji devi Huawei, Çek Cumhuriyeti’nde yaklaşık dört yıldır Cumhurbaşkanı ve ekibinin teknolojik ihtiyaçlarını karşılıyor. Ancak son dönemde Çek istihbarat birimleri bu durumun bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturmaya başladığını seslendiriyor.

Huawei ile Çek Cumhurbaşkanlığı arasında süren sözleşme Çin tarafından uzun zamandır Avrupa Birliği’nde faaliyetlerin genişlemesi için bir sıçrama tahtası olarak düşünülüyordu. Ancak, Çek siber güvenlik birimleri geçtiğimiz aralık ayında Huawei’nin Çek Cumhuriyeti’ndeki faaliyetlerinin artık bir ulusal tehdit oluşturduğu raporunu paylaştı. Bu uyarı Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman dahil pek çok kişiyi şaşırttı. Zeman, Çin’e yakınlığı ile de biliniyor. Öyle ki Zeman kendi siber güvenlik birimlerini bu raporu yayınladıktan sonra kirli hileler yapmakla suçladı.

Bu açıklamaların zamanlaması ise son derece manidar. Huawei özellikle son zamanlarda Avrupa’da uzun yıllardır inşa ettiği bağları yitiriyor. Bunun başlıca sebebi ise ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı. Aralık ayında Çek siber güvenlik istihbarat biriminin yaptığı açıklamaların birkaç hafta sonrasında ise, Polonyalı yetkililer de bir Huawei çalışanını casusluk gerekçesiyle tutukladı.

Buradaki esas sorunlardan biri, 5G teknolojisini kimin kuracağı ve yaygınlaştıracağı. ABD’li yetkililer 5G teknolojisini bir ulusal güvenlik sorunu olarak görüyor ve bu yüzden Huawei’yi engellemek istiyor. Pazartesi günü Orta Avrupa turunun Budapeşte ayağını gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Huawei’nin insanların özel hayatı ile ilgili yarattığı risklerin altını çizdi.

Huawei bir süredir Almanya ve Britanya’da ciddi sorunlar yaşıyordu. Ancak Çek Cumhuriyeti’nde olan şey, şu ana kadar Huawei’ye karşı Avrupa’da atılmış en ciddi adım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.