Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kore’de yasaklanan aşk, Vietnam’da gerçek oldu: Siyasetin ayırdığı bir çiftin hikayesi

Genç bir çift, yüzlerinde aynı gergin ifade, derin kahverengi gözleriyle kameraya bakıyor. Vietnamlı genç adam hayatının aşkıyla daha yeni tanışmış. Kuzey Koreli genç kadının bu aşka karşılık vermesi ise yasak.

69 yaşındaki Pham Ngoc Canh’ın sevdiği kadın Ri Yong Hui’nin ilk fotoğrafını çekebilmesi tam 31 yılını almış. 1967’de tanışan çift ancak 2002’de, Kuzey Kore’nin nadir bir şekilde bir vatandaşının bir yabancıyla evlenmesine izin vermesiyle hayatlarını birleştirmiş.

70 yaşındaki Ri “Onu gördüğüm andan beri bu aşkın hiçbir zaman gerçek olmayacağını düşündüğüm için çok kötü hissediyordum” diyor, Canh ile paylaştıkları Vietnam’ın başkentindeki eski evlerinde.

Şimdi Vietnam’da, Kuzey Kore’de hayal dahi edilemeyecek özgürlüklerden faydalanırken Canh ve Ri, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Hanoi’deki görüşmesinde Pyongyang’la düşmanlığın bitmesini umut ediyor.

“Eğer Kuzey Koreliyseniz, bu sorunun çözülmesini umut edersiniz. Fakat siyaset karmaşıktır” diyor Ri. “İnsanlar Kim Yong-un’un Trump ile görüşeceğini ilk duyduklarında, iki ülkenin hemen birleşeceğini sandılar. Fakat bu, bir iki günde gerçekleşecek bir şey değil. Umarım her şey güzel olur.”

Bugün Asya’nın en hızlı büyüyen ve uluslararası topluma en entegre ekonomilerinden biri olan Vietnam, izole ve yoksul Kuzey Kore için bir model olarak gösteriliyor.

Ri ve Canh gençlik zamanlarında.

Eğitim için Kuzey Kore’ye gönderildi

1967’de Vietnam ve ABD savaşa tutuşmuşken Canh, savaş bittikten sonra ülkenin yeniden kurulması için yetiştirilen 200 öğrenciden biri olarak Kuzey Kore’ye, eğitim almaya gönderildi.

Birkaç yıl sonra Kuzey Kore’de bir gübre fabrikasında çalışırken, bir laboratuvarda Ri’yi gözüne kestirdi. Sonra cesaretini toplayıp ilan-ı aşk eden Canh o anı, “Kendime dedim ki, ‘Bu kızla evlenmeliyim’” diye anlatıyor.

Ri, arkadaşları yanına gelip fabrikada çalışan “Vietkonglar”dan birinin tıpkı ona benzediğini söyleyince, meraklanmaya başlamış.

“Onu görür görmez, ‘o adam’ olduğunu anladım. Muhteşem görünüyordu. O zamana dek sözde yakışıklıları görünce hiçbir şey hissetmezdim. Fakat o kapıyı açtığında kalbim eridi.”

Ama zorluklar peşlerini bırakmamış. Kuzey Kore’de ve Vietnam’da yabancılarla evlilik yasaları o dönem epey katıymış. Şimdi Vietnam bu yasaları gevşetirken, Kuzey Koreliler hâlâ bir yabancıyla evlenemiyor.

“İnsanların birbirini sevmesine engel olan bir sosyalizmi kabul edemezdim”

Karşılıklı mektuplardan sonra Ri, Canh’ı evinde kabul etti. Ancak dikkatli olmalıydı. Vietnamlı bir yoldaş, Koreli bir kızla yakalandıktan sonra feci şekilde dövülmüştü.

Kuzey Kore giysileriyle Canh, üç saatlik bir otobüs yolculuğundan sonra Ri’nin evine gelmiş. Vietnam’a dönünce dönüp dolaşıp bu hikayeyi anlatmış.

Canh “Gizli gizli onun evinde gittim, aynı bir gerilla gibi” diyor.

Hanoi’ye döndükten sonra Canh hayal kırıklığına uğramış. Üst düzey bir partilinin oğlu olan Canh, devletin ona sunduğu parlak gelecekten vazgeçerek Komünist Parti’ye katılmayı reddetmiş.

“İnsanların birbirini sevmesine engel olan bir sosyalizmi kabul edemezdim” diyor Canh.

1978’de, yani beş yıl sonra Canh’ın çalıştığı Vietnam Kimya Mühendisliği Enstitüsü Kuzey Kore’ye bir gezi düzenlemiş. Geziye katılmayı başaran Canh, bir şekilde Ri ile de görüşmüş. Fakat Ri, her görüşmelerinden sonra bir daha hiç görüşemeyecekleri düşüncesinin kendisini kedere boğduğunu söylüyor.

Beraberinde Kuzey Kore yönetimine yazdığı bir mektup getiren Canh, evlilik için izin istemeyi düşünüyormuş. Fakat Ri mektubu okuduğunda Canh’a “Yoldaş, benim hükümetimi ikna etmeye mi çalışıyorsun?” diye sormuş. Mektubu göndermekten vazgeçen Canh, Ri’ye beklemesini söylemiş.

Çift şimdi Hanoi’de yaşıyor.

Yedi ton pirinçle gelen evlilik

Sonraki yıl Vietnam Kamboçya’yı işgal edince, Çin’le Vietnam bir sınır savaşına tutuşmuşlar. Kuzey Kore de Pekin’e destek verince mektuplar kesilmiş.

Ri “Annem bana bakarken sürekli ağlıyordu. Bence benim kara sevdaya tutulduğumu biliyordu” diyor.

1992’de Canh Vietnamlı bir spor ekibinin yanında çevirmen olarak tekrar Kuzey Kore’ye gitmeyi başarmış, fakat Ri ile görüşememiş. Hanoi’ye döndüğünde, Ri’nin ona bir mektup gönderdiğini görmüş.

Ri, hâlâ onu seviyormuş.

1990’ların sonlarında Kuzey Kore’de büyük bir kıtlık yaşanınca umutsuz bir Pyongyang delegasyonu pirinç istemek için Hanoi’yi ziyaret etmiş. Büyük ekonomik ve siyasi reformlar gerçekleştiren ve Batı ile yeniden bütünleşen Vietnam, bu talebi reddetmiş.

Canh, Ri ve onun halkı için o kadar endişeliymiş ki arkadaşlarından yedi ton pirinç toplayıp Kuzey Kore’ye göndermiş.

İşte Ri ve Canh’ı yeniden bir araya getiren, bu cömert hareket olmuş. Canh’ın cömertliğinden haberdar olan Kuzey Koreliler, Ri ile evlenmesine ve Ri’nin Kuzey Kore vatandaşı kalması şartıyla her iki ülkeden birinde yaşamalarına izin vermiş.

Nihayet 2002’de aşıklar Pyongyang’daki Vietnam Büyükelçiliğinde evlenmiş. Sonrasında Hanoi’ye yerleşen çift, hâlâ burada yaşıyor.

Canh, “Velhasıl, aşk sosyalizmi yendi” diyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.