Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetimi Kuzey Kore’nin “sıradaki Vietnam” olmasını istiyor

The Atlantic’te Michael Tatarski imzasıyla 13 Şubat 2019’da yayınlanan yazıyı Okan Yücel çevirdi.

Donald Trump ve Kim Jong Un, bu ay sonu Vietnam’da bir araya gelecekler. Bu görüşmeden ABD’nin umduğu şey, Kuzey Kore liderlerinin ülkeyi nükleer silahlardan arındırma kararı aldıkları takdirde kendilerini neler beklediğini görmeleri.

Trump ve ekibi, Vietnam’daki Amerikan kültürünün bu toplantıya yansıtabileceği potansiyel etkiden memnun görünüyorlar. Vietnam şu anda, gençlerinin 2018 Hollywood harikası “Aquaman” filmini izlemeye akın ettikleri, iPhone sahibi olmanın büyüyen orta sınıf için statü göstergesi olduğu, Facebook’un yaygın şekilde kullanıldığı, Ariana Grande’nin yeni single’ının ülke çapında bütün kafeleri doldurduğu bir ülke.

Trump, Kim ile Singapur’da bir araya geldikleri zaman, Trump’ın bütün istediklerini uygulamaya koyduğu bir ABD ile uyum içinde çalıştığında Kuzey Kore’yi nelerin beklediğini anlatan kurgusal bir film tanıtımı izlettirmişti. Film tanıtımına göre eğer Kim ülkesini nükleer silahlardan arındırırsa ülke daha önce görmediği zenginliklere ve ekonomik kalkınmaya ulaşabilir hale gelecek (Trump geçen hafta bunu Twitter’da da yazmıştı).

Vietnam’ın dünü ve bugünü

Sıradaki buluşmayı Vietnam’a alarak Trump yönetimi aslında Kuzey Kore’yi nelerin beklediğine yönelik de bir işaret vermiş oldu. Vietnam da uzun yıllar boyunca ABD ile çok yıkıcı bir savaşa girse de şu an ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiklerinden birisi ve hızla büyüyen bir ekonomi.

Vietnam 1970’li yıllarda milyonlarca insanını savaş yüzünden kaybetmiş, şehir alanları yıkılmış, ekonomik sıkıntılar ile kıtlık tecrübe etmiş ve uluslararası sistemin kendisini izole etmesinden fazlasıyla muzdarip bir ülkeydi.

Ancak 1986 yılından başlayarak yapılan reformlarla ülkenin ekonomisi hızla gelişmeye başladı. Dünya ticaret sistemi için önemi artarken ABD için de önemli bir müttefik haline geldi. Vietnam’ın liderlik kademesi Kuzey Kore’den çok daha çoğulcu ve katılımcı olmasına rağmen ülke olarak kapalı bir toplum olma özelliğini devam ettiriyorlar. Ülkenin insan hakları sicili pek parlak sayılmaz ve basın özgürlüğü de yok denecek kadar kısıtlı. Trump bu konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih ederken bunların Kim’in zihniyetine uygun özellikler olduğu da bir gerçek. 

Trump ve Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc.

Aslında Hanoi ve Washington arasındaki ticaret ağının en iyi örneği bir pazarlama şirketinde çalışan Thinh Pham. Tıpkı 95 milyonluk Vietnam nüfusunun büyük kısmı gibi 1990’larda doğan Pham ülkesinin zorlu geçmişiyle ilgili pek bir bilgiye sahip olmadığını söylerken YouTube’da ağırlıklı olarak Amerikan şovlarını izlediğini ve dizilerle birlikte internet tüketiminin yüzde 80’ini Amerikan yapımlarının oluşturduğunu söylüyor.

Kuzey Kore’nin yolu uzun

Her ne kadar iki ülkenin askerleri birkaç on yıl önce birbirlerini öldürmeye çalışsalar da Vietnam liderleri kendilerini bölgesel ve küresel güvenliğe katkı sunan etkin bir güç olarak konumlandırıyorlar. ABD de bu bağlamda ciddi bir alan kaplıyor. 

Trump yönetimi için Kuzey Kore’yi Vietnam haline getirmek büyük bir hayal. Teknik olarak ABD ve Kuzey Kore hâlâ savaş içinde ve Kim’in nükleer hırslarından vazgeçtiğine inanan insan sayısı da çok değil. Ülkenin politik olarak şeffaf olmayışı ve kalkınma hızının düşüklüğü, potansiyel bir Vietnam modeli için Kuzey Kore’nin önünde çok uzun bir yol olduğunun göstergeleri.

Stockholm’daki Kore Merkezli, Güvenlik ve Kalkınma Politikaları Enstitüsü başkanı Sangsoo Lee’ye göre ise Kim’in Vietnam’a bakış açısı, komünist bir ülkenin, rejimini nasıl ayakta tuttuğunu anlamaya çalışmaktan öteye geçmiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.