Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’deki iç savaşta Alman silahlarının kullanıldığı belgelendi

Almanya, Hollanda ve İngiltere’den çok sayıda medya kuruluşunun ortaklaşa yürüttükleri bir araştırmanın sonuçları, Yemen’de halen devam etmekte olan iç savaşta sanılandan çok daha fazla Alman silahının kullanıldığını ortaya koydu.

Projede yer alan kurumlardan Deutsche Welle’nin konuyla ilgili haberine göre söz konusu araştırma projesi; Yemen’deki iç savaşa taraf olarak ülkeye müdahalede bulunan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran’ın müttefiki sayılan ve uluslararası toplumca meşru addedilen hükümetle savaşan Husiler’e karşı Alman silah ve teknolojisi kullandığını belgeledi. Oysa ki Alman hükümeti uzun süredir, Yemen’deki çatışmalarda kendi silahlarının kullanıldığını inkar ediyordu.

#GermanArms (Alman silahları) projesi Yemen’de Alman silahları kullanıldığını belgelemek için, çatışma alanlarına ait video kayıtları ve uydu görüntülerini izledi. Görüntülerin detaylı incelenmesiyle Yemen’de BAE’ye ait ABD ve Fransız yapımı araçlarda Alman yapımı zırh ve rampaların kullanıldığı, yine limanlarda Alman yapımı savaş gemilerinin demirli olduğu ve çoğu parçası Alman yapımı olan Airbus’a ait tanker uçakların Suudi Arabistan tarafından hava kuvvetlerine yakıt ikmali için kullanıldığı ispatlandı.

Habere göre; Deutsche Welle’nin ulaşmaya çalıştığı Suudi Arabistan ve BAE yetkilileri konuyla ilgili konuşmayı reddetti. Suudi Arabistan ve BAE, Almanya’nın en önemli silah ticareti ortakları olarak biliniyor.

Almanya silah ihracatının kısıtlanması ve Alman silahlarının ihraç edildikten sonra üçüncü ülkelere ya da gruplara satılmaması konusunda çok sayıda hukuki düzenlemeye sahip. Üstelik Almanya; Yemen’deki savaşla ilgili olarak özel bir tedbir alarak, bu ülkedeki iç savaşta yer alan taraflara silah satışını yasaklamıştı. Ancak Alman hükümeti ve Alman savunma sanayi firmalarına, bu düzenlemelerin çeşitli dolaylı yollar ve yöntemlerle delindiği konusunda yöneltilen eleştirilerin dozu her geçen gün artıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.