Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 4556 mülteci çocuğa cinsel taciz ve saldırı iddiası

ABD’deki gözaltı merkezlerinde, ailelerinden ayrı tutulan binlerce mülteci çocuğun cinsel tacize ve saldırıya uğradığı ortaya çıktı. Raporlara göre, dört yılda 4556 çocukla ilgili cinsel saldırı ve taciz şikayeti geldi. Bunların ciddi bir kısmının gözaltı merkezi personeli tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor.  

ABD Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre, hükümet destekli gözaltı merkezlerinde tutulan mülteci çocukların cinsel tacize uğradığıyla ilgili Mülteci Yerleştirme Ofisi’ne 4 yıl içerisinde 4500’den fazla şikayet geldi.  

Cinsel taciz şikayetlerinde Trump hükümetinin, mülteci ailelerin ve çocukların sınırda ayrı tutulması politikasıyla birlikte artış yaşandığı belirtiliyor.   

Demokrat Partili Kongre üyesi Ted Deutch tarafından yayınlanan Adalet Bakanlığı raporunda, personelin reşit olmayan çocukları okşadığı, öptüğü, temizlik ve banyo sırasında izlediği ve tecavüz vakalarının da olduğu detayları yer alıyor. Çocuklar arasında da taciz ve saldırı olaylarının olduğu düşünülüyor. 

Ekim 2014-Temmuz 2018 tarihleri arasında Mülteci Yerleştirme Ofisi’ne ulaşan 4556 şikayetin 1303’ü çok ciddi bulunarak Adalet Bakanlığı’na iletilmiş. Raporda, şikayetlerin 178’ini yetişkin personelin refakatçisi olmayan mülteci çocuklara karşı cinsel tacizde ve cinsel saldırıda bulunduğu vakaların oluşturduğu, geri kalanının ise çocukların birbirine karşı saldırıları olduğu yer alıyor.  

Raporda şikayetlerin nasıl incelendiği veya sonuçlandığıyla ilgili ayrıntılı bilgi bulunmuyor. Ancak bazı şikayetlerle ilgili asılsız veya yetersiz delilden dolayı kovuşturmaya gerek duyulmadığı belirtiliyor.   

Trump hükümetinin geçen bahar uygulamaya başladığı “sıfır tolerans” politikası yüzünden, 2700 mülteci çocuk ailelerinden ayrılarak başka gözaltı merkezlerinde tutuluyor. Bu politika, insani gerekçelerle iltica etmeye çalışan aileler dahil sınırdaki her yasa dışı göçmeni kapsayacak şekilde uygulanıyor.  

Ted Deutch, Kongre’deki tartışmada raporu okuyarak “aileleri ayırma politikasının küçük çocukları travmatize edecek istismarlara yol açtığı” uyarısında bulundu.

Çocukların hangi şartlarda merkezlerde tutulduğu, personelle ilgili ne gibi bir inceleme süreci yürütüldüğü belirsiz. Çocukların pek çok vakada şikayette dahi bulunamaması veya bulunsa bile geç incelemeden dolayı yeterli delil elde edilememesi olasılıkları ise endişe verici.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.