Venezuelalı muhalif lider Juan Guaido tehditlere rağmen ülkesine dönmeye kararlı

Bir süre önce Venezuela’yı terk eden muhalif lider Juan Guaido tehditlere rağmen ülkeye geri döneceğini açıkladı.

Kendisini geçiş döneminin devlet başkanı olarak ilan eden Guaido, bir süredir Brezilya’da uluslararası toplantılar gerçekleştiriyordu. Bu toplantılarda Venezuela’da hükümet üzerinde baskı oluşturmak için temaslar kurmanın dışında, Kolombiya sınırında zor anlar yaşayan Venezuelalılara insani yardım kampanyasının çerçevesini tartışıyordu. Ancak bu adım başarısız oldu. Guaido bugün ise Paraguay’a gidip görüşmeler gerçekleştirecek.

Juan Guaido tehditlere rağmen dönecek mi?

Guaido dün yaptığı açıklamada, bütün tehditlere ve tehlikelere rağmen Venezuela’nın başkenti Caracas’a döneceğini açıkladı. Nicolas Maduro yönetimi ise Guaido’nun ülkeyi yasal olmayan yollardan terk ettiğini söyleyerek, eğer dönerse muhalefet liderinin tutuklanabileceğini ima ediyor.

Ancak uzmanlar, böylesi bir tutuklama hamlesinin yeni bir toplumsal gerilim dalgası yaratacağını ve zaten hiperenflasyonu tecrübe eden, ilaç ve gıda yokluğu çeken ülke için daha kötü sonuçlara neden olabileceğinin altını çiziyor.

Şu ana kadar yaklaşık 3 milyon Venezuelalının bu sorunlardan ötürü ülkelerini terk ettiği belirtiliyor.

Juan Guaido tehditlere rağmen
Juan Guaido tehditlere rağmen dönecek mi? Venezuelalılar ülkeden kaçmaya devam ediyor.

50 ülke Guaido’yu Venezuela’nın meşru lideri olarak tanıdı

Şu anda ABD dahil 50 ülke Guaido’yu Venezuela’nın meşru lideri olarak tanımış durumda. Bu ülkeler geçtiğimiz yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin şaibeli olduğu iddiasını dile getiriyor.

Öte yandan, Guaido geçtiğimiz haftalarda ABD öncülüğünde Venezuela sınırında bir insani yardım kampanyası düzenlemek istedi. Ancak Maduro yönetimi bu yardımların ardında silah ve çeşitli başka unsurlar olabileceğinden ötürü bu yardımları engelledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise “Önümüzdeki haftalarda bu konuda yeni bir adım atmak konusunda umutluyuz” dedi.

Guaido, Maduro yönetimine karşı ABD askeri müdahalesi dahil tüm önlemlerin masada olduğunu söylüyor. Ancak bölgedeki diğer ülkeler bu konularda oldukça temkinli hareket ediyor.

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin getirdiği öneriler, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Rusya ve Çin, Venezuela’da barışçıl ve demokratik bir restorasyondan yana olduklarını bildirdi

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.