Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüelalı muhalif lider Juan Guaido tehditlere rağmen ülkesine dönmeye kararlı

Bir süre önce Venezüela’yı terk eden muhalif lider Juan Guaido güvenlik endişesine rağmen ülkeye geri döneceğini açıkladı. Kendisini geçiş döneminin devlet başkanı olarak ilan eden Guaido, bir süredir Brezilya’da uluslararası toplantılar gerçekleştiriyordu. Bu toplantılarda Venezüela’da hükümet üzerinde baskı oluşturmak için temaslar kurmanın dışında, Kolombiya sınırında zor anlar yaşayan Venezüelalılara insani yardım kampanyasının çerçevesini tartışıyordu. Ancak bu adım başarısız oldu. Guaido bugün ise Paraguay’a gidip görüşmeler gerçekleştirecek.

Juan Guaido

Guaido dün yaptığı açıklamada, bütün tehditlere ve tehlikelere rağmen Venezüela’nın başkenti Caracas’a döneceğini açıkladı. Nicolas Maduro yönetimi ise Guaido’nun ülkeyi yasal olmayan yollardan terk ettiğini söyleyerek, eğer dönerse muhalefet liderinin tutuklanabileceğini ima ediyor. Ancak uzmanlar, böylesi bir tutuklama hamlesinin yeni bir toplumsal gerilim dalgası yaratacağını ve zaten hiperenflasyonu tecrübe eden, ilaç ve gıda yokluğu çeken ülke için daha kötü sonuçlara neden olabileceğinin altını çiziyor.

Şu ana kadar yaklaşık 3 milyon Venezüelalı’nın bu sorunlardan ötürü ülkelerini terk ettiği belirtiliyor.

Kolombiya sınırındaki Venezüelalı göçmenler.

50 ülke Guaido’yu Venezüela’nın meşru lideri olarak tanıdı

Şu anda ABD dahil 50 ülke Guaido’yu Venezüela’nın meşru lideri olarak tanımış durumda. Bu ülkeler geçtiğimiz yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin şaibeli olduğu iddiasını dile getiriyor.

Öte yandan, Guaido geçtiğimiz haftalarda ABD öncülüğünde Venezüela sınırında bir insani yardım kampanyası düzenlemek istedi. Ancak Maduro yönetimi bu yardımların ardında silah ve çeşitli başka unsurlar olabileceğinden ötürü bu yardımları engelledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise “Önümüzdeki haftalarda bu konuda yeni bir adım atmak konusunda umutluyuz” dedi.

Guaido, Maduro yönetimine karşı ABD askeri müdahalesi dahil tüm önlemlerin masada olduğunu söylüyor. Ancak bölgedeki diğer ülkeler bu konularda oldukça temkinli hareket ediyor. Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin getirdiği öneriler, Rusya ve Çin tarafından veto edildi. Rusya ve Çin, Venezüela’da barışçıl ve demokratik bir restorasyondan yana olduklarını bildirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.