Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayirli ünlü yazar Kamel Daoud: “Cezayir’de korku duvarı yıkıldı”

Cuma günü Fransız radyo kanalı RTL’e konuşan Cezayirli yazar Kamel Daoud “Korku duvarı yıkıldı” dedi. Ülkede, Abdülaziz Buteflika’nın devlet başkanlığının beşinci dönemine soyunması sonrasında günlerdir devam eden protesto dalgası büyüyor. Birtakım Cezayirli yazar ve düşünür, olayları heyecanla karşıladı.

Cezayir’in kuzeyindeki Oran’dan katıldığı yayında RTL’ye konuşan yazar Kamel Daoud, halkın sokaklara dökülmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. “Korku duvarı yıkıldı” diyen Daoud, şiddetle karşılık görme tehlikesine karşın halkın geri adım atmayacağını tahmin ettiğini söyledi. “Asıl değişim, insanların artık korku duymamasıdır. Bu, genellikle korku duvarının yıkılması durumudur. Bunun sonucunda bir çeşit ürperti, coşku, sevinç duyarız ki bu olağanüstü bir histir. İnsanlar artık terörize edilemiyor, bu kelimeyi özellikle kullanıyorum. Bence Cezayirlilerin ezici çoğunluğu geri adım atmayacaktır” diyen Daoud sözlerine şöyle devam etti: “Fakat öbür taraftan, rejimin bir acil çıkış kapısı ya da B planı henüz yok, o halde şiddete eğilim söz konusu.” 

Daoud’a göre çaresiz kalan rejim, Cezayirlilere “ya biz ya kaos” diyerek halkı bir çıkmaza sokacak: “Cezayirlileri terörize etmeye ve halkı sokaktan çekmek için ‘ya biz ya kaos, ya biz ya iç savaş’ şantajına başvurmaya yönelik açık bir niyetleri var.” 

Yasmina Khadra: “Cezayirliler, artık çocuklarının Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldüğünü görmek istemiyor”

Le Parisien gazetesine konuşan ve Paris’te ikamet eden bir başka Cezayirli yazar da Yasmina Khadra’ydı. “Dürüst olmak lazım, böyle bir hareketin gerçekleşmesini umuyordum fakat asla beklemiyordum. Çünkü Cezayirliler bizi aldırışsızlıklarına alıştırmışlardı. Yıllar boyunca Cezayir’in yaşanan gelişmelere aldırmadığını yazdım. Şimdi yanıldığımı görmek ne büyük mutluluk!” 

Khadra, rejimin insanları yatıştırmak için her şeyi yapacağını ifade ediyor. Fakat yazara göre halk susmayacak: “Cezayirliler artık yoruldu. Halk, artık çocuklarının refaha ermek için Akdeniz’i geçerken öldüğünü görmeyi istemiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.