Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’den 10 yıl sonra ikinci bir kişi daha HIV’den kurtarıldı

Tarihte ikinci defa, doktorlar HIV hastalığını kök hücre nakli yoluyla iyileştirmeyi başardı. Tedavi yöntemlerini ve süreci bir makale olarak Nature dergisinde yayınlayan doktorlar, salı günü de Seattle’da bir konferansta bulgularını ve yaşadıkları süreci paylaştı.

Daha önce HIV taşıyan sadece bir kişi iyileştirilebilmişti. 10 yıl önce ‘Berlin hastası’ olarak bilinen ve virüs taşıyan Timothy Ray Brown’un izlenen tedavi sonrası iyileştiği bildirilmişti. Brown o zamanlar yoğun bir kemoterapi, radyasyon tedavisi ve iki kez de kemik iliği nakli yoluyla iyileşmişti.

Timothy Ray Brown

Bu kez Londra’da olduğu bildirilen hastanın tedavi süreci sonrası 2017’nin Eylül ayından bu yana ilaç almayı kestiği ve iyileştiği bildirildi. Hastanın kimliği ise açıklanmadı. Çalışmayı gerçekleştirenler ve yayınlayanlar ise İngiliz, İspanyol, Hollandalı ve Singapurlulardan oluşan bir araştırmacı ekip.

Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde HIV tedavisi bölümünün liderlerinden biri olan Dr. Keith Jerome “Bu alanda çalışanlar olarak uzun zamandır Berlin’deki yöntemle bir hastanın daha tedavi edilebilmesini bekliyorduk, Timothy Ray Brown tek kaldığı sürece bu durumun sadece ona has olup olmadığını merak ediyorduk” dedi.

Henüz yaygınlaştırılmış ve genel bir çözüm yok

Ancak uzmanlar bunun HIV’e tamamıyla bir çözüm bulunduğu anlamına gelmediğinin altını çiziyor. Bu tedavinin HIV taşıyan ortalama bir hastanın hayatını çok değiştirmeyeceği belirtiliyor. Bu durumun daha çok araştırma gündemini etkilediği ve HIV tedavisi araştırmalarında büyük bir kapı açtığı ifade ediliyor.

Araştırmacılar, HIV’in başa çıkılması ve mücadele edilmesi çok zor bir virüs türü olduğunu, belirsiz de olsa bir tür tedavinin cesaret verici olduğunu söylüyor. Bu gelişmenin gelecekteki çalışmalar ve HIV taşıyıcıları için umut verici olduğu belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.