Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li milyarderler Avrupa’da aşırı sağı finanse mi ediyor?

Le Monde’dan Damien Leloup’un haberine göre, bir grup ABD’li milyarder, Avrupa’da siyasal bilgi kirliliğini ve aşırı sağı dolaylı yollardan finanse ediyor. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Bilgi kirliliğini sadece devletler yaymıyor. ABD’de sağ kanat Cumhuriyetçileri finanse eden ABD’li zenginler bir süredir Avrupa Birliği içerisinde yanlış bilgi yayarak ve bilgi kirliliği gerçekleştirerek kamuoyunu yanıltan kampanyaları da destekliyorlar. Bunların arasında aşırı sağcılar da var. Ancak Rusların İnternet Araştırmaları Kurumu’nun aksine, bu milyarderlerin söz konusu müdahaleyi yaptıkları bir kurumları, araçları ya da ekipleri yok. Bu alanda faaliyet gösteren kişileri ve aktivist grupları kullanabiliyorlar. Ya da sosyal medyada istedikleri reklamları öne çıkaracak fonlamaları yapıyorlar.

Bu girişimin merkezinde görünen bazı isimler de mevcut. Renaissance Technologies adlı güçlü bir yatırım fonunun eş yöneticisi Robert Mercer ile aşırı sağcı ve komplocu Breitbart News adlı websitesini fonlayan kızı Rebekah gibi. Bunlardan başka en önemli kişilerden biri de ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanı ve Breitbart News’un yazı işleri müdürü olan Steve Bannon. Bannon 2018 yılında verdiği bir röportajda, Trump’ın seçilmesinde en etkili siyasal desteklerden birinin Robert Mercer tarafından verildiğinin altını çiziyordu.

Steve Bannon

Ancak Mercer’in bu konudaki ilgisi ABD ile sınırlı değil. Avrupa’da da etkili olabilmek için Mercer, Fransızca da dahil olmak üzere çeşitli dillerde yayınlar yapan Gatestone Enstitüsü’nü de fonluyor. Kanada medyasında etkili The Rebel adlı medya kuruluşu da Avrupa ile ilgili yayın yapan kuruluşlardan biri ve Mercer tarafından fonlanıyor. Buranın çalışanlarından biri Jack Posabiec, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yarıştığı son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde Macron’un ekibinin yazışmalarını ortaya çıkarmıştı. Bu dosyaların ortaya çıkmasına da Macronleaks adını vermişlerdi.

Son zamanlarda The Rebel grubu, Sarı Yelekliler hareketindeki sansasyonel ve ses getiren görüntüleri çekmek ve kaydetmek için Londra muhabirlerini Fransa’ya yönlendirdi.

The Rebel tıpkı Breitbart News gibi bir yayın politikası izliyor. Breitbart ABD’de göç, İslamcılık, Amerikan solcuları gibi konularda kutuplaştırıcı bir dil kullanıyor. The Rebel Avrupa’nın almakta olduğu göçten dolayı çöküşün eşiğinde olduğunu söylemekle birlikte Brexit yanlısı bir kampanya da yapıyor.

Göçmen karşıtlığı, ABD’li milyarderlerin fonladığı medya kuruluşlarının kutuplaştırıcı yayınlarının gözde temalarından biri.

Rebel medya grubunun başka milyarder destekçileri de var. Cognex şirketinin sahibi Robert Shillman bu grupta çalışan gazetecilerin maaşlarını ödüyor. Shillman aynı zamanda, Horowitz Merkezi gibi Müslüman karşıtı projeleri de finanse ediyor. Horowitz Merkezi’nin internet sitesinde Müslüman karşıtlığı açıkça belirtiliyor. Merkez bu doğrultuda konferanslar ve seminerler düzenliyor. Shillman Avrupa’da pek çok aşırı sağ grubu ve kişiyi de finanse ediyor. Hollanda’da aşırı sağcı Geert Wilders, Horowitz merkezi aracılığıyla Shillman’dan fon alıyor.

Hollandalı aşırı sağcı Geert Wilders

Öte yandan, 2018’de The Times’ın ortaya çıkardığı habere göre, aşırı sağcı dört İngiliz, Shillman’dan burs alıyor ve maaşları da Rebel tarafından ödeniyor. Bu küçük ekip İngiliz Savunma Ligi adı verilen küçük bir aşırı sağcı grubun lideri olan Tommy Robinson tarafından yönetiliyor. Robinson aynı zamanda, İngiltere’de hızla yükselen aşırı sağcı parti UKİP’in lideri Nigel Farage’a da hayli yakın. Bu grup Brexit taraftarı olmakla birlikte aynı zamanda göç karşıtı bir çizgi izliyor.

Tommy Robinson

Ancak Robinson 2018 Mayıs’ında yaptığı provokatif bir konuşmadan ötürü 13 ay hapis cezası aldı. Bunun ardından Shillman’ın desteklediği finans kuruluşları Robinson lehinde yazılar yazdı. Aralarında aşırı muhafazakâr Charles ve David Koch kardeşlerin finansör olarak bulunduğu Middle East Forum, Robinson’un adli masraflarını karşıladı. Tıpkı 2009 yılında Geert Wilders için yaptıkları gibi.

Öte yandan Facebook, Robinson’un Facebook hesabını 26 Şubat günü kapattı. Bunun sebebi ise Robinson’un Müslümanlara yönelik şiddet çağrılarıydı. İlginç olan şu ki, Robinson’un facebook hesabının bir milyondan fazla üyesi var.

Aşırı sağ Avrupa’da yükseliyor ancak bunun uluslararası destekçileri de var. Bu konu özellikle mayıs ayındaki AB parlamento seçimlerinde daha çok gündeme geleceğe benziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.