Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA “sessiz” uçuş için uçakların süpersonik şok dalgalarının görüntülerini yakaladı

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), süpersonik “sonik patlamalar” olmadan sesten daha hızlı uçabilen uçaklar geliştirmeye yönelik araştırmalarının bir parçası olan iki süpersonik uçağın şok dalgalarının etkileşiminin eşi görülmemiş fotoğraflarını çekti.

“Schlieren” adı verilen fotoğrafçılık tekniğini kullanan NASA, uçan iki süpersonik uçaktan, şok dalgaları etkileşiminin ilk havadan görüntülerini yakaladı. Bu iki T-38 uçağı, tipik olarak bir ses patlaması ile yeryüzünde duyulan şok dalgaları üreterek, süpersonik hızlarda veya ses hızından daha hızlı olarak yaklaşık 10 metre aralıklarla uçuyor. (Foto: NASA)


Bir uçak ses hızını geçtiğinde yani deniz seviyesinde yaklaşık saatte 1.225 kilometre hıza eriştiğinde oluşan basınç kulakları sağır eden yüksek sese neden oluyor.

Uçuş serisinin en büyük zorluklarından biri zamanlama oldu. Başlangıçta monokrom olan ve burada renkli bir bileşik görüntü olarak gösterilen bu kareyi elde etmek için NASA, güncellenmiş bir görüntüleme sistemi ile donatılan bir B-200’ü uçurdu. Görüntüler, her üç uçağın da, NASA’nın operasyon ekibi tarafından belirlenen tam zamanda doğru yerde olması sonucu elde edildi. (Foto: NASA)

Bu fotoğraflar, NASA’nın Kaliforniya’daki Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi’nde yapılan bir manevrada, iki süpersonik T-38 jetinin sadece 9 metre altında seyreden bir uçaktan çekildi.

Çekilen görüntüler sayesinde tasarlanacak sessiz süpersonik sistem, NASA’nın geliştirdiği X-59 uçağının tasarımında kullanılacak. Sonik patlama olmadan süpersonik uçma kabiliyetinin bir gün karadaki süpersonik yolculukla ilgili mevcut kısıtlamaları kaldırması bekleniyor.

X-59 Sessiz SüperSonik Teknoloji X uçağı veya QueSST, süpersonik hızda uçarken, yerdeki insanlar süpersonik patlama seslerini duymayacak şekilde tasarlanıyor. (Grafik: NASA)

NASA’nın çalışması hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.