Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin uluslararası kampanyalara boyun eğdi: Rusya’da tutsak edilen 98 balinanın salıverilmesi için komisyon kuruldu

Balinaların özgürlüğü için içte ve dışta başlatılan kampanyalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e geri adım attırdı. Çin’deki akvaryumlara satılmak üzere tutuldukları deniz çiftliklerinde önemli sağlık sorunları yaşayan 98 balinanın kaderini Putin’in talimatıyla kurulan bilimsel komisyon belirleyecek. 

Rusya lideri Putin’in geçen haftaki talimatından sonra balinaların tutulduğu çiftliğin sahibi olan dört şirkete dava açıldığı ve 11 orka ile 87 beyaz balinanın salıverilmesi için hazırlık yapıldığı belirtildi.

Rusya Federasyonu yetkilileri, 12 Mart gününden itibaren Çin akvaryumlarına satılmak üzere deniz hapsinde tutulan balinaların geleceği hakkında karar vermek için toplanacak. Komisyonda öğretim üyeleri, biyologlar ve bilim insanları yer alacak.

Çin’in büyüyen hayvanat bahçesi ve akvaryum sermayesi için Rusya’da avlanan katil balinaların 1 ile 7 milyon dolar arasında değişen bedellerle satıldığı biliniyor.

Hollywood yıldızları, hayvan hakları savunucuları ve çevre örgütleri doğal habitatlarından koparılan hayvanlar için çok ciddi kampanyalar sürdürüyor. Rusya’daki balinalara özgürlük kampanyasına bugüne kadar 1.23 milyon kişi imza verdi.

Kafeslerdeki balinalar hareketsizliğe bağlı sağlık sorunları yaşıyor

Tüm balina türlerinin günde kilometrelerce yol katettiği bilinirken, Rusya’nın en doğusunda, Çin’e yakın liman şehri Nakhodka’da balinaların tutulduğu kafesler, 9 metre genişliğinde, 25 metre uzunluğunda. Hayvanları görmelerine izin verilen veteriner ve biyologlar tutsak balinaların büyük bölümünün hasta olduğunu tespit etti.

Mikrobiyoloji uzmanı Tatyana Denisenko balinaların hareketsizlikten donduklarını, bağışıklık sistemlerinin çöktüğünü, hipotermi, mantar ve ciddi iltihaplardan mustarip olduklarını belirtti. Denisenko hayvanların sağlıklı bir kan dolaşımı ve vücut ısılarını korumaları için harekete ihtiyacı olduklarını ekledi.

Ziyarette, Krill adı verilen bir katil balinanın ters döndüğünü ve diğer tutsak katil balinalarla etkileşime geçmediğini fark ettiğini söyleyen uzmanlardan Lora Beloivan, hayvanın ölmüş olabileceğini belirtti.


Üç orka kayıp

Uzmanlar uzaktan temassız muayene için çağrıldıkları tesislerde, listelerindeki üç orkanın yokluğunu da tespit etti. Rus yetkililer ise orkaların havuz kafeslerinden kaçmış olduğunu söyledi. Greenpeace Rusya bu açıklamayı yeterli bulmazken “Hayvanların öldüğüne eminiz, bu şartlarda hayvanların kaçması mümkün değil” dedi.

Diğer yandan, 98 vahşi hayvanın doğaya geri bırakılması durumunda nasıl bir yol izleneceği konusunda çevre örgütleri uzlaşıya varabilmiş değil. Bazı bilim insanları ve örgütler, ön hazırlık olmadan deniz hücrelerinin kapılarının açılıp, balinaların en hızlı şekilde özgürlüğe kavuşmalarını isterken, diğerleri uzun bir rehabilitasyon döneminin hayvanların adaptasyonu açısından daha doğru olacağı kanısında.

Rusya’da bazı hükümet dışı kuruluşlar tüm güçlerini bu hayvanların Çin’deki 12 akvaryuma satışını engellemek için kullandı ve başarılı oldu. Balinaları insan eğlencesine yönelik avlayan tek ülke Rusya iken, yine insan eğlencesi için 2019 yılında satın alan tek ülke ise Çin. Dünyanın çeşitli ülkelerinde balinaların sergilendiği akvaryumlar bulunuyor ancak bu ülkeler son 30 yıl içerisinde dev memelilerin ihracat, ithalat ve eğlence için okyanuslardan koparılmasını men eden yasalar çıkardı.

Çiftleşmelerine dahi izin yok

Ticari amaçla balina avcılığı uluslararası çapta durdurulmuş olsa da, Japonya, Rusya, Norveç ve İzlanda halen bu memelilerin çeşitli nedenlerle avlanmasına ve satılmasına izin veriyor. Japonya ve Rusya bu etkinliklerini bilimsel olarak sürdürdüklerini açıklarken, Norveç ve İzlanda av yasağını gelenek ve göreneklerine aykırı olması sebebiyle uygulamıyor.

Ülkelerin çoğu akvaryum hayvanlarının çiftleşmesine dahi izin vermiyor. Güncel akvaryum popülasyonu sona erdiğinde yani hayvanlar öldüğünde boşalan havuzlar başka amaçlar için kullanılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.