Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da unutulmuş liman şehri, Çin’in Avrupa’ya giriş kapısı olabilir

İtalya’nın Adriyatik kıyısının en kuzeyindeki kozmopolit liman şehri Trieste, asırlar boyunca imparatorluklar arasında bir geçiş noktası oldu. Sonra, 70 yıl içinde Trieste’nin jeopolitik yıldızı söndü ve şehrin Orta Avrupa etkisindeki eski dünyalı kargaşası bayatladı.

New York Times’ın haberine göre şimdi, yükselen Çin’den gelen nazik bir dokunuşla Trieste, yeniden kurulan dünyanın merkezine tekrar oturmaya hazır.

Bu hafta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’in büyük Kuşak ve Yol Projesi’ne katılan yedi ülkeden oluşan gruba İtalya’nın da dahil olmasını tartışmak için resmi bir ziyaret kapsamında Roma’ya geliyor.

İtalya için muhtemel bir anlaşma ülkeyi, özellikle Trieste gibi limanları, büyük Çin altyapı yatırımlarına açacak. Yetkililer, China Communications Construction Company gibi Pekin destekli büyük şirketlerin yüz milyonlarca euroluk altyapı yatırımları yapmasını umuyor.

Eski Trieste limanı. Çin için Avrupa’nın tarihi limanlarından birine adım atmak, elverişli gümrük koşulları, kıtanın kalbine giden daha kısa ticaret hatlarına erişim anlamına geliyor.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra limanda egemenliği elinde tutan ABD, şimdiye kadar başarısız bir şekilde, ekonomik ve potansiyel olarak askeri bir tehdit olarak gördüğü Kuşak ve Yol Projesi’ne İtalya’nın katılmasını engellemeye çalıştı.

Pire Limanı senaryosundan korkuluyor

Fransa ve Almanya gibi diğer AB üyesi ülkeler anlaşma konusundaki çekincelerini dillendirse de İtalya’daki anlaşma yanlıları, endişeye gerek olmadığını ve anlaşma karşıtlarının Cenova ve Palermo gibi liman şehirlerindeki yoğunluk azalacağı için itiraz ettiklerini öne sürdü.

Çin’in satın aldığı Yunanistan’daki Pire Limanı ile yapılan karşılaştırmaları kabul etmeyen anlaşma yanlıları, İtalyan yasalarının satın almayı ve borç tuzağı yoluyla limanın Çin’e devredilmesini imkansız kıldığını iddia ediyor.

Trieste Limanı’nda inşaat çalışmaları.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un sözcüsü Garrett Marquis bu ay, Twitter hesabında ve verdiği röportajlarda anlaşmayı sertçe eleştirdi. Ulusal Güvenlik Konseyi de 9 Mart’ta anlaşmayı kınayan bir rapor yayınladı.

“İtalya büyük bir küresel ekonomi ve harika bir yatırım destinasyonu. İtalya hükümetinin Çin’in altyapı gösterişi projesine meşruiyet vermesine ihtiyaç yok.”

ABD’liler aynı zamanda, İtalya’da koalisyon ortağı milliyetçi Kuzey Ligi hükümetine baskı uyguluyor. Bu ay İtalya’ya giden eski Beyaz Saray Baş Stratejisti ve Donald Trump’ın eski başdanışmanı Steve Bannon, İtalyan siyasetçileri, Çin’in “Britanya Doğu Hindistan Şirketi modeli saldırgan kapitalizmine” karşı uyardı.

Trieste ekonomik kalkınma istiyor

Triestelilerin meselesi ise anlaşmanın şehre yapacağı ekonomik katkı.

Anlaşma taraftarları, Çinlilerin gelmesiyle istihdamın artacağını, gümrük yükümlülüklerinin karşılanması durumunda ithal parçaların bir araya getirildiği tesislerde üretilen ürünlere “İtalya’da üretilmiştir” etiketinin de basılabileceğini savunuyor.

Fakat kimi iş insanları, Kuşak ve Yol Projesi’ne dahil olmanın getireceği risklerden söz ediyor. Başlıca argümanları ise Çin’in gelmesi durumunda Batılı ülkelerden gelen yatırımın azalabileceği ve Trieste’nin akıbetinin Pire Limanı’ndaki gibi olması ihtimali.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.