Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Everest’e tırmanırken ölen dağcıların cesetleri, buzulların erimesi nedeniyle ortaya çıkmaya başladı

Küresel ısınma dünyanın farklı noktalarında yaşamı farklı şekillerde etkiliyor. Himalaya sıradağlarındaki buzulların kısmi olarak erimesine yol açan istikrarlı ısınma, dünyanın en yüksek noktası Everest dağında da tahmin edilemez bir sonuca yol açıyor.

8,848 metrelik Everest’e tırmanırken ölenlerin cesetleri, buzulların erimesiyle görülmeye başlandı.

Dünyanın zirvesi olarak bilinen Everest Dağı, Nepal ile Çin sınırı arasında yer alıyor

Yaklaşık 300’e yakın dağcının cesetleri, buzullar ve soğuk koşullar sayesinde günümüze kadar dağda kalmaya devam etmişti. 1953 yılında dağın zirvesine çıkan Yeni Zelandalı Edmund Hillary ve Nepalli Tenzing Norgay’dan bu yana cesetler hakkındaki merak sürüyor.

Everest’in yüksek kamplarında ölen dağcıların cesetlerini indirmenin maliyeti ise 80.000 dolar

Bilimsel araştırmaların, 22.yüzyılın başında tamamen kaybolacağını öngördüğü Himalaya buzullarındaki bazı cesetler daha düşük irtifalarda gömülmeye başlanmış.

Kendini dağcılığa adamış ve yaptıkları sporun yüksek risk oranını kabul etmiş bazı sporcuların ise öldükleri yerden kaldırılmak istemeyeceği biliniyor. Ölen dağcıların bazıları tepeye giden yolda neredeyse bir referans noktasına dönüşmüş. Mesela “Yeşil botlar” olarak bilinen ve 1996 yılında vefat eden Hindistanlı bir dağcıya ait olduğu düşünülen ceset, rehberler ve tırmanışçılar için rotada karşılaşacakları bir noktaya dönüşmüş.

Çin, çöp dağları nedeniyle Everest için verdiği tırmanış lisanslarını üçte bir oranında azalttı

Everest dağına tırmanacak kişi sayısı 300 ile sınırlandırılarak izne bağlandı. Dağcılar, ancak çöplerini geri getirmek koşuluyla 5 bin 200 metreden yükseğe tırmanabilecek. South China Morning Post gazetesinin haberine göre, yeni bir karar çerçevesinde 5 bin 200 metreden yüksek alanlar, ekolojik koruma gerekçesiyle turist ziyaretine daimi olarak kapatıldı. Kararın alınmasında, geçen yıl 5 bin 200 metreden yüksek bölgelerde 8,4 ton, daha alt bölgelerde ise 335 ton çöp birikmesi etkili oldu. Karara göre 5 bin 200 metre ve alt kısımlara tırmanacak kişilerin çöplerini geri getirmeleri gerekecek.

4 binden fazla dağcı, 1953’ten günümüze Everest Dağı’na tırmandı 
Dağın Tibet kısmından tırmanacak dağcıların sayısı ise bu yıl için 300 ile sınırlandırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.