Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan’ın cenazesine katılması delil sayılmıştı: Berkay Ustabaş’a 5 ay hapis cezası verildi

Berkin Elvan’ın cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle yargılanan ve bir yılı aşkın süre tutuklu kalan Berkay Ustabaş’a Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verildi. 

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın karar duruşmasını bugün Silivri Cezaevi’nin karşısında bulunan binadaki 3 No’lu duruşma salonunda yaptı. Duruşmada sanıklar ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yaptı.

Mahkeme, ara kararında, Ustabaş’a Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği gerekçesiyle 5 ay hapis cezası verdi ve cezayı erteledi. Ustabaş’a verilen 5 aylık hapis cezasının cezaevinde kalmasını gerektiren bir infazı bulunmuyor.

Örgüt suçlamasından beraat

Ustabaş, iddianamede yöneltilen “terör örgütü üyeliği” suçlamasından kesin, inandırıcı ve şüpheden uzak delil elde edilemediği gerekçesiyle beraat etti. 

Ne olmuştu?

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi ve Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’ın evine 20 Aralık 2017’de polis baskını yapıldı. Ustabaş, şehir dışında olduğu için gözaltına alınamadı ancak evindeki 12 Eylül Darbesi ile ilgili bazı kitaplara ve gazetelere el konuldu. Gizlilik kararı gerekçe gösterilerek, avukatlara dosya içeriğine dair bilgi verilmedi, suçlamanın DHKP-C üyeliği olduğu söylendi. Ustabaş, bunun üzerine 5 Ocak 2018’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek ifade verdi ve ardından tutuklandı.

Ustabaş hakkında hazırlanan iddianamede, evinde bulunan kitap ve gazeteler ile Berkin Elvan’ın cenazesine katılması delil olmuştu. Ustabaş’ın 19 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.