Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maltepe Fındıklı’dan izlenimler: YSK kararı AKP’li seçmenin kafasını karıştırdı

Burası Maltepe, Fındıklı Mahallesi. 58 bin 456 nüfusu ile Maltepe’nin ikinci büyük mahallesi olan Fındıklı, E-5’in üst tarafında yoğun olarak Karadenizlilerin yaşadığı bir mahalle.

Minibüsle mahalleye vardığımızda meydanda bulunan İmamoğlu pankartı ve hemen sağ çaprazındaki AKP seçim irtibat ofisi karşılıyor bizi. Fındıklı Mahallesi’nin önemli özelliği 24 Haziran ve 31 Mart seçimleri verilerine bakıldığında, İstanbul’un 960 mahallesi arasında sandığa gitmeyen seçmen sayısının en yüksek olduğu mahalle olması. Mahalleliye bunun bir tepkiden mi, yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığını sorduğumuzda, bunun kayda değer bir olgu olmadığını, 23 Haziran’da daha yüksek bir katılımın olacağından emin olduklarını söylüyorlar.

YSK kararı AKP seçmeninin kafasını karıştırmış

Binali Yıldırım 31 Mart Yerel Seçimlerinde, mahalledeki oyların yüzde 57,5’ini, rakibi Ekrem İmamoğlu ise oyların yüzde 40,1’ini aldı. Yıldırım her ne kadar önde olsa da, seçimlerin yenilenmesinin Fındıklı’daki AKP seçmeninin azımsanmayacak kısmında kafa karışıklığı yarattığı net olarak görülüyor.

Önceden AKP’ye oy vermiş seçmenlerin tepkilerini dinledikten sonra soluğu AKP’nin seçim irtibat bürosunda alıyoruz. İçeri girdiğimizde bizi karşılayan bir parti üyesinin söyledikleri de farklı seslerin olduğunu doğruluyor: “Bu seçimde Yıldırım yerine İmamoğlu’na oy vereceğini söyleyen çok sayıda seçmen var.” Daha sonra ise bu söylemine bir ek yapmayı da ihmal etmiyor: “Oy farkı 29 binden nasıl 12 bine düştü? Hiçbir seçimde böyle bir durum görülmemiştir.”

Ekonomik gidişattan yakınma var

İmamoğlu’na oy vereceğini söyleyenler ise YSK kararı, adalet olgusu ve güncel gelişmeler üzerinde dururken, AKP seçmeni İstanbul seçimlerinin yenilenmesini ‘büyük siyaset’ kavramları üzerinden okuyor. Beka, ülkenin içinde bulunduğu durum, din düşmanlığı, CHP’nin genel politikasına dair katılmadıkları bir sürü şey sıralanıyor. İmamoğlu’na oy vereceğini söyleyen bir kadın, İmamoğlu farkının altını şöyle çiziyor: “İmamoğlu figürü önemli insanların oy vermesinde. Ekrem İmamoğlu, AKP seçmeni tarafından da tercih edilebilecek dil tutturuyor.”

Dik yokuşlu bu kalabalık mahallede siyasetin havası sokakları tamamen sarmış durumda. Kime mikrofon uzatsak hemen etrafımızın çevrilerek, mini bir siyaset forumu oluşturulduğuna şahit oluyoruz. Girdiğimiz iki kıraathane ve berberde konu ya futbol ya da İstanbul seçimleriyle ilgili güncel gelişmeler. Seçime gidileceğinden dolayı doğal bir heyecan olsa da, özellikle iş sahiplerinin ekonomik gidişattan şikayetleri vardı. Düğün salonu işleten biri “Konuşabilir miyim?” diyerek yanımıza yaklaşıyor ve planlarını 31 Mart seçimi sonrası için yaptığını, şimdi de 23 Haziran’ı beklemek zorunda kaldığı için duyduğu kaygıyı dile getiriyor. Yakınmalar manavdaki meyve sebze fiyatlarından, çocuklara okul için alınan gereçlere kadar uzayıp gidiyor.

Sonuç olarak, Maltepe’ye bağlı Fındıklı Mahallesi’nde 23 Haziran’ın AKP’liler açısından 31 Mart kadar rahat geçmeyeceği açık. Isınan siyasi atmosfer, seçim gününe kadar sokakları daha da ısındıracağa benziyor. Bakalım karşılıklı olarak ortaya koyulan bütün bu çekinceler, beklentiler ve kaygılar 23 Haziran’da sandığa nasıl yansıyacak?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.