Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barış bildirisine imza atan akademisyenler ve hak savunucuları hâkim karşısına çıktı

Barış bildirisine imza atan akademisyenler ve onlara destek olmak için kendilerini savcılığa ihbar eden hak savunucuları hakim karşısına çıktı. Duruşmalar ertelendi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bugün barış talebinin yargılandığı üç dava görüldü. “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan bir akademisyenin yanı sıra, bildiri ile ilgili açıklama yapan akademisyenler Esra Mungan, Meral Camcı, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve akademisyenlere destek olmak için kendilerini savcılığa ihbar eden dansçı ve koreograf Zeynep Tanbay ile iş insanı Halim Bulutoğlu hâkim karşısına çıktı. 

Dört akademisyenin yargılandığı dava İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Esra Mungan ve Meral Camcı katıldı. Avukatları Meriç Eyüboğlu, sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya katılamadı. Duruşmayı izleyenler arasında çok sayıda akademisyen, gazeteci ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da vardı. Mahkeme başkanı, yurt dışında bulunan diğer iki akademisyenin esas hakkındaki savunmasının alınması için yazı yazıldığını ancak henüz oradaki adreslerine ulaşmadığını söyledi. Ardından, salondaki iki akademisyene, “Ceza verilirse hükmün açıklanması ile ilgili talepleri olacak mı?” diye sordu. Başkan, hemen ardından ceza verilme ihtimaline beraat kararı ihtimalini de ekledi. Salondaki akademisyenlere göreve devam edip etmediklerini de soran başkan, savunmalar tamamlanmadığı için bir sonraki duruşmayı 15 Ekim’e erteledi. 

Barış Akademisyenlerine destek olmak için kendilerini savcılığa ihbar eden diğer hak savunucuları da duruşmaları izleyenler arasındaydı.

Derhal beraat talepleri reddedildi

Ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Tanbay ve Bulutoğlu’nun ayrı ayrı yargılandığı davanın ilk duruşmaları yapıldı. Duruşmaları Tanbay ve Bulutoğlu ile birlikte kendilerini savcılığa ihbar eden diğer hak savunucuları da izliyordu. Avukatları Bahri Belen, müvekkilleri hakkında savunmaları alınmadan ifade özgürlüğü kapsamında derhal beraat kararı verilebileceğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin Beyaz Show’daki sözleri nedeniyle mahkûm edilen öğretmen Ayşe Çelik kararını anımsatan Belen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin emsal kararlarının da bu doğrultuda olduğunu belirtti. Mahkeme bşkanı, bu sırada Belen’in sözünü keserek, savunmayı toparlaması konusunda uyarı yaptı. Başkan, ardından Belen’in taleplerini reddetti ve suçlamayla ilgili Tanbay ve Bulutoğlu’nun savunmasını sordu. İkisi de savunma hazırlayabilmek için süre istedi. Duruşmalar 24 Eylül’e ertelendi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.